Γνωρίστε την Πένυ και την Αλίκη

BEACH VOLLEYBALL ,

Η Πένυ Καραγκούνη και η Αλίκη Σπηλιωτοπούλου ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από ενάμιση μήνα με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στις κορυφαίες διοργανώσεις του beach volley. Οι δύο αθλήτριες, «συστήνονται» μέσω του volleyball.gr, αναφέρονται στο ξεκίνημά τους στην άμμο και στις διαφορές με την σάλα.

Πένυ Καραγκούνη: «Μου αρέσει να εξαρτάται η νίκη από εμένα»

«Ξεκίνησα το beach volley το 2012 μετά από πρόταση του Κώστα Ταμπουρατζή και της Βίκυς Αρβανίτη. Μέχρι τότε έπαιζα στον Ηρακλή Κηφισιάς μετά το final-4 Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς, έγινε η πρόταση να αγωνιστώ σε κάποια τουρνουά με την Αρβανίτη. Μετά από κάποιες διοργανώσεις είπαμε με την Βίκυ ότι θα συνεχίσουμε μαζί. Έτσι, σταμάτησα με την σάλα και αφοσιώθηκα στην άμμο».

Για την προτίμησή της στο beach volley η Πένυ Καραγκούνη τόνισε: «Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι η νίκη ή η ήττα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δική μου απόδοση και όχι άλλων πέντε συμπαικτριών μου. Δεν υπάρχει η βοήθεια του προπονητή την ώρα του αγώνα και αναγκάζει τον παίκτη, να σκεφτεί και να προσαρμοστεί στις συνθήκες κάθε φάσης».



Αλίκη Σπηλιωτοπούλου: «Πιο απαιτητικό το beach volley»

«Ξεκίνησα στη Πάτρα και στην αρχή για... χόμπι. Αγωνίστηκα σε πρωταθλήμα Junior και μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Κ22 το 2015, αποφάσισα ότι θέλω να παίξω και στα Masters. Το 2016 με την Φωτεινή Ξάνθη παίξαμε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και πήραμε την 5η θέση. Λίγες μέρες μετά, μου έγινε πρόταση να παίξω στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ22 που θα γινόταν στην Καρδία Θεσσαλονίκης, με την Τατιάνα Μολδοβανίδη. Από εκεί και ύστερα το πήρα περισσότερο στα σοβαρά και έκανα προπονήσεις όλο τον χρόνο».

Για τις διαφορές με το βόλεϊ η Αλίκη Σπηλιωτοπούλου είπε: «Το θεωρώ πολύ πιο όμορφο άθλημα από το βόλεϊ της σάλας. Ο αθλητής πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε κάθε φάση. Τα λάθη κοστίζουν και δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής από κάποιον άλλον αθλητή για να «σωθείς». Το beach volley είναι πιο απαιτητικό από το βόλεϊ σάλας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες.



Βιογραφικό Πένυς Καραγκούνη

Η Πένυ Καραγκούνη γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1993 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του ΕΚΠΑ.

Η ενασχόλησή της με το βόλεϊ ξεκίνησε σε ηλικία 6 χρονών στις ακαδημίες του Ηρακλή Κηφισιάς. Από 9 χρονών εντάχθηκε στα αγωνιστικά τμήματα της ομάδας, με αποτέλεσμα ένα χρόνο αργότερα να κατακτήσει και το πρώτο της Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. 

Συνολικά με τον Ηρακλή έφτασε στην κατάκτηση δέκα Πανελληνίων πρωταθλημάτων στις κατηγορίες των παγκορασίδων, κορασίδων και νεανίδων. Παράλληλα, από ηλικία 15 χρονών αγωνιζόταν και στη γυναικεία ομάδα του συλλόγου που πρωταγωνιστούσε στα σαλόνια της Α1 κατηγορίας γυναικών. Το 2011 με προπονητή το Σέρβο Zoran Kovacic, η νεανική ομάδα του Ηρακλή πέτυχε την κατάκτηση της 3ης θέσης στην Α1.
Η πρώτη κλήση της στην Εθνική ομάδα έγινε όταν ήταν 10 ετών, ενώ φορώντας το εθνόσημο έφτασε στην τρίτη (2008) και στη δεύτερη (2011)  θέση των Βαλκανίων και συμμετείχε και στον Τελικό Ευρώπης στο Ρότερνταμ (2009). Συνολικά κατέγραψε πάνω από 75 συμμετοχές με τις Εθνικές ομάδες των κορασίδων και των νεανίδων. Εντάχθηκε και στην Εθνική ομάδα γυναικών, με την οποία αγωνίστηκε στο Euroleague το 2010.

Η πρώτη της επαφή με το beach volley έγινε το 2013, όταν την επέλεξε η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Βίκυ Αρβανίτη για συμπαίκτριά της. Με τη Βίκυ ξεκίνησε να αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά, παίρνοντας τη θέση της προηγούμενης συμπαίκτριάς της, Μαρίας Τσιαρτσιάνη. 

Αναλυτικά τα σημαντικότερα αποτελέσματα με συμπαίκτρια τη Βίκυ Αρβανίτη το 2013:

1η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2013, 
2η ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 2013, 
5η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ KLAGENFURT  2013,
9η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟPEN ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ 2013.

Για την επόμενη σαιζόν 2014-2015 αγωνίστηκε με συμπαίκτρια την Πηγιάννα Μεθενίτη, μετά την απόφαση της Μαρίας Τσιαρτσιάνη να επιστρέψει στην άμμο. Οι σημαντικότερες επιτυχίες το διάστημα αυτό:

1Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MASTERS 2015,
1Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΑΤΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MASTERS 2015, 
2Η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΤΟ 2015,
2Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ 2015
3Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ BURHANIYE 
17Η ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ BAKU 2015

Το 2015 η Βίκυ Αρβανίτη, με στόχο την Ολυμπιακή πρόκριση στο Ρίο και την άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη, πήρε την απόφαση να συσταθεί ξανά η ομάδα Αρβανίτη – Καραγκούνη. Μετά από μια εικοσαήμερη προετοιμασία στο Ρίο της Βραζιλίας, η ομάδα σημείωσε σημαντικές επιτυχίες, που την ανέβασαν στο Νο22 της τελικής παγκόσμιας κατάταξης και την καταξίωσαν στις κορυφαίες ομάδες την Ευρώπης και του κόσμου:

9η ΘΕΣΗ ΣΤΟ GRAND SLAM ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΟ ΡΙΟ 2016
17Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ OPEN ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΗΝ FUZHOU  2016
5Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ OPEN ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΟ SOCHI 2016
5Η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ OPEN TOY ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΗΝ ANTALYA 2016
17Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ GRAND SLAM ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ 2016
9Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ GRAND SLAM ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΟ POREC 2016 
17η ΘΕΣΗ ΣΤΟ GRAND SLAM ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΟ GSDAAD 2016
9η ΘΕΣΗ ΣΤΟ GRAND SLAM TOY ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΣΤΟ KLAGENFURT 2016
17η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ BIEL 2016
1η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΧΟΙΝΙΑΣ 2016 

Η ομάδα των Αρβανίτη – Καραγκούνη πέτυχε δύο φορές την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος (2013 και 2016). Αγωνιζόμενη στο παγκόσμιο επίπεδο πέτυχε αξιοσημείωτες νίκες με ομάδες του Top 10 του κόσμου, ενώ στον Τελικό Ευρώπης επιβλήθηκε των Ludwig – Walkenhorst, που κατέκτησαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο λίγο αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Βίκυ και Πένυ έχασαν την πρόκριση στο Ρίο, αφού δεν είχαν τον απαραίτητο αριθμό τουρνουά που απαιτούταν. 

Μετά από μία εξαιρετική από πλευράς επιτυχιών χρονιά, η Βίκυ Αρβανίτη αποφάσισε να βάλει άνω τελεία στην καριέρα της. Τη θέση της για το 2017 πήρε η Κωνσταντίνα Τσοπούλου. Στόχος των Καραγκούνη – Τσοπούλου ήταν να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία της προηγούμενης χρονιάς. Από τις πιο σημαντικές διακρίσεις της ομάδας ήταν:

3Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ 2017 
1Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ 2017
1Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 2017
2Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ 2017



Βιογραφικό Αλίκης Σπηλιωτοπούλου

Η Αλίκη Σπηλιωτοπούλου γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1995 στην Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η ενασχόλησή της με το βόλεϊ ξεκίνησε το 2006 στην Ολυμπιάδα Πατρών. Έχει επίσης αγωνιστεί στον Απόλλωνα Πάτρας (2009-2014) και μία διετία στην Παναχαϊκή (2015-2017). 

Αν και το beach volley το ξεκίνησε ως χόμπι, πλέον την απασχολεί καθημερινά. Κορυφαίες της διακρίσεις είναι: 

Δεύτερη θέση στα τελικά του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Κ22 το 2014 με συμπαίκτρια την Φωτεινή Ξάνθη. 

Πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ22 το 2015 με συμπαίκτρια την Φωτεινή Ξάνθη.
Το 2016, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Masters, κατακτώντας την 5η θέση με συμπαίκτρια την Φωτεινή Ξάνθη. 

Το 2017, η Αλίκη Σπηλιωτοπούλου έγινε δίδυμο με την Δήμητρα Μαναβή και έφτασαν μέχρι το τρίτο σκαλί του βάθρου στα τελικά του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα, κατέκτησαν την 4η θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στο Δυρράχιο της Αλβανίας και την 5η στην Προύσα.


Σχετικά Άρθρα