Η οικολογική συνείδηση του Πολυχώρου NISI

BEACH VOLLEYBALL ,

Ένα όμορφο μήνυμα περνούν στους επισκέπτες του Πολυχώρου NISI, οι άνθρωποι που εργάζονται στο όμορφο θέρετρο. Οι εγκαταστάσεις του Πολυχώρου βρίσκονται στην καρδιά του δάσους στις Ράχες Στυλίδας και για να διατηρηθούν ο χώρος και η φύση καθαρά, έχουν την κάνει την ανακύκλωση στάση ζωής.

Η υπεύθυνη του remake plastic bag  Βάσια Κατραμαδάκη μίλησε για το περιβαλλοντικό έργο που έχουν ξεκινήσει η ίδια και οι συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο και για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν σε όλους όσοι επισκέπτονται τον Πολυχώρο NISI. 

Βάσια Κατραμαδάκη:«Στόχος είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών προς το περιβάλλον»

Για το περιβαλλοντικό έργο που έχουν ξεκινήσει: «Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με το περιβάλλον είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κόσμο και ιδιαιτέρως τα παιδιά, γιατί θεωρούμε ότι από εκεί ξεκινούν οι βάσεις. Αυτό που κάνουμε στο πολυχώρο nisi είναι ότι μειώνουμε τη χρήση του πλαστικού, χρησιμοποιώντας για καλαμάκι μακαρόνι και στάρι, κάνουμε κομποστοποίηση και έχουμε δικό μας λαχανόκηπο.

Το wheeling2help είναι μια ομάδα που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει του νέους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και να τους ωθήσει στον εθελοντισμό. Το σπίτι του wheeling2help είναι ο Πολυχώρος nisi όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αφού ταξιδεύουμε έξι μήνες σε Ασία και Αφρική προσπαθώντας μαζί με κάποιους εθελοντές να φέρουμε καινούρια πράγματα, αλλά και να βοηθήσουμε τις κοινότητες που βρίσκονται εκεί.

Επίσης, έχουμε το εκπαιδευτικό κέντρο επαναχρησιμοποίησης πλαστικού (remake plastic lab) σε συνεργασία με το ίδρυμα Λασκαρίδη, μέσω του προγράμματος Sea Change Greek Island. Συλλέγουμε με την βοήθεια του ποδηλάτου (bamboomerang project) πλαστικά μπουκάλια από την τοπική κοινωνία των Ραχών, όπου τα μετατρέπουμε σε νιφάδες, δίνοντας μια δεύτερη μορφή σε αυτά, όπως lego, μπολ και ο μελλοντικός μας στόχος είναι να φτιάξουμε παγκάκια για την κοινότητα. Βασικός μας στόχος είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών προς το περιβάλλον, μέσω βιωματικών παιχνιδιών και παρουσιάσεων, αφού γίνονται πολλές σχολικές εκδρομές στους χώρους μας.

Ακόμα, έχουμε ένα πρόγραμμα καθαρισμών σε ακτές και θάλασσες στις γύρω περιοχές, όπου κάθε δύο εβδομάδες καλούμε ομάδες εθελοντών για αυτόν το σκοπό. Στον καθαρισμό που πραγματοποιήσαμε στις Ράχες, τα αποτελέσματα της καταγραφής των σκουπιδιών έδειξαν ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε πάρα πολύ το πλαστικό στην περιοχή. Συγκεκριμένα, βρήκαμε πέντε μπουκάλια πλαστικού, έναντι των 200-300 που βρίσκουμε συνήθως».   

Για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στο κόσμο;

«Να μειώσουμε την χρήση του πλαστικού, να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους για το περιβάλλον και την ανακύκλωση και να τους μυήσουμε στον εθελοντισμό. Κάτι που λέμε πολύ συχνά είναι ότι, η αλλαγή βρίσκεται στον καθένα μας και το κλίμα αλλάζει, Εσύ;». 

Σχετικά Άρθρα