Σία Τοτσίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Γίναμε μέρος της Ιστορίας»

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ,

Η Εθνική Γυναικών επιστρέφει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ύστερα από 18 χρόνια, αλλά αυτό είναι η μία... είδηση. Η άλλη ήταν ο τρόπος που το πέτυχε, καθώς αυτός ήταν, με κάθε επιείκεια, εμφατικός: Η «γαλανόλευκη» ομάδα τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον 3ο προκριματικό όμιλο, με έξι νίκες επί ισάριθμων αγώνων και 18-0 σετ, σε μια πρωτοφανή όσο και ασυνήθιστη επίδειξη δύναμης. 

Ο βασικός στόχος επιτεύχθηκε, λοιπόν, όμως τα κορίτσια του Γκιγιέρμο Ναράνχο συνεχίζουν να ονειρεύονται... Η κλήρωση των ομίλων θα γίνει την προσεχή Τετάρτη (23/1), αλλά όποιοι κι αν είναι οι αντίπαλοι, η Εθνική μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει από τη συμμετοχή της. Η διεθνής ακραία της ΑΕΚ, Σία Τοτσίδου, μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για την «έκρηξη» της Εθνικής, ανέλυσε τα αίτια της (θελκτικής) μεταμόρφωσής της και πρόβλεψε ότι η συνέχεια μόνο καλύτερη μπορεί να είναι. 

-Η πορεία στα προκριματικά ήταν «μυθική» με βάση το παρελθόν της Εθνικής ομάδας. Ήταν τόσο εύκολο ή το κάνατε εσείς με την απόδοσή σας;

«Φαίνεται σαν περίπατος, αλλά υπήρχαν ομάδες, όπως η Ουκρανία, που δεν έχουμε νικήσει τα τελευταία χρόνια. Το Μαυροβούνιο είναι επίσης πολύ αξιόλογο σύνολο, ενώ και η Νορβηγία ήταν αξιόμαχη. Σε αυτές τις ομάδες έπαιζαν παίκτριες πανευρωπαϊκού βεληνεκούς. Αυτό που το κάνει να φαίνεται εύκολο είναι το αποτέλεσμα. Προηγήθηκε σκληρή προετοιμασία, η συμμετοχή μας στους Μεσογειακούς αγώνες, κι έτσι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

-Η Ελλάδα είναι στα τελικά, ο βασικός στόχος «κλειδώθηκε» και, πλέον, περιμένουμε τι;

«Αρχικά να δούμε την κλήρωση. Στη συνέχεια να εμφανίσουμε ένα αξιόμαχο και αξιοπρεπές πρόσωπο και να διεκδικήσουμε ό,τι μας αξίζει από κάθε παιχνίδι».

-Είστε μέλη της ομάδας που ξανάφερε την Εθνική σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ύστερα από 18 χρόνια. Η μακροχρόνια αναμονή ήταν ένα επιπλέον κίνητρο;

«Σίγουρα, η παρουσία μας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν ένας στόχος πολλών χρόνων. Νομίζω πως τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Μια τέτοια διοργάνωση είναι εξ ορισμού κίνητρο για κάθε αθλητή. Είμαστε χαρούμενες που γίναμε μέρος της Ιστορίας». 

-Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας;

«Κατά την άποψή μου, η ομαδικότητα. Έχουμε κοινούς στόχους, φιλοσοφία, υπέροχο κλίμα κι αυτός ο συγκερασμός οδηγεί στα καλά αποτελέσματα».

-Η συμβολή του προπονητή σας σε αυτή την πορεία; Τι άλλαξε, αγωνιστικά και σε νοοτροπία ο Ναράνχο;

«Υπήρξαν γενικότερες αλλαγές, ξεκινώντας από την οργάνωση. Ήρθε ένας προπονητής με δική του φιλοσοφία, την οποία προσπάθησε να περάσει και σε εμάς. Είναι Ισπανός κι έχει ένα ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, όπως και οι Έλληνες... Αυτό βοήθησε να βρεθεί ένας κοινός κώδικας».

-Επίσης, «άπλωσε» τις επιλογές...

«Στην Εθνική πρέπει να καλούνται όσοι μπορούν να βοηθήσουν για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, γιατί η Εθνική είναι πάνω απ΄ όλους μας».

-Η Ομοσπονδία είναι κοντά σας;

«Προσπαθεί, με τα μέσα που διαθέτει, να μας παρέχει αρχικά το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο προετοιμασίας. Οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά η Ομοσπονδία φάνηκε να πράττει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξασφαλίσει όσα χρειαζόταν η Εθνική. Πάντα, ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ελπίζω να ήταν η αρχή για μεγαλύτερα πράγματα, σε όλα τα επίπεδα».

-Ενόψει της κλήρωσης την προσεχή Τετάρτη (23/1), αν μπορούσες να επιλέξεις αντίπαλους ποιους θα διάλεγες; Ή ποιους θα απέφευγες;

«Δεν θέλω να αποφύγουμε κάποιον αντίπαλο. Από κάθε παιχνίδι μπορούμε να κερδίσουμε κάτι, είτε σε θέμα αποτελέσματος είτε ως εμπειρίες. Ύστερα από 18 χρόνια απουσίας, η Εθνική έχει μόνο να κερδίσει».

-Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα ανήκει πια στις ευρωπαϊκές δυνάμεις και δεν ήταν απλώς μια αγωνιστική αναλαμπή; 

«Με αυτές τις νίκες ανεβήκαμε αρκετές θέσεις στο ranking της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αυτή είναι μια καλή αρχή, ούτως ώστε να εδραιωθούμε μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Δεν θεωρώ πως πρόκειται για αναλαμπή. Είμαστε μια ομάδα στην οποία αγωνίζονται κοπέλες με μεγάλο ταλέντο, νέα κορίτσια που έχουν πολύ μέλλον».

-Η «μετανάστευση» στην Ευρώπη βοήθησε; 

«Είναι πολύ θετική, ειδικά για τις κοπέλες που αγωνίζονται στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως, κάνει και θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα, αργά αλλά σταθερά. Βοήθησε και η κρίση να παίξουν περισσότερες Ελληνίδες στους συλλόγους, οπότε και τα δύο συντελούν σε αυτό το αποτέλεσμα».

-Εσύ; 

«Δεν είναι στους άμεσους στόχους μου. Εντάξει είμαι και εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Παναγιώτης Κουμάνταρος

Σχετικά Άρθρα