Γιώργος Πετρέας: «Ο Ανδρεόπουλος μας έδειξε τον δρόμο για την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις»

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ,

Για όλους και για όλα μίλησε ο αρχηγός της Εθνικής ανδρών και του Ολυμπιακού Γιώργος Πετρέας στην εκπομπή της Ε.Ο.ΠΕ. στο instagram. Ο διεθνής κεντρικός μίλησε για το μέλλον του φετινού πρωταθλήματος, δήλωσε ανυπόμονος να βρεθεί και πάλι με τους συμπαίκτες του στην Εθνική ομάδα και αποθέωσε τον ομοσπονδιακό προπονητή Δημήτρη Ανδρεόπουλο που έδειξε τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις μεγάλες διοργανώσεις.

Για το πως πέρασε στη καραντίνα:

«Πέρασα από διάφορα στάδια. Στην αρχή υπήρχε απορία γιατί από εκεί που ήμασταν στα γήπεδα σταματήσαμε τα πάντα, φθάσαμε σε ένα σημείο που υπήρχε απογοήτευση αλλά εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει αισιοδοξία. Όχι μόνο επειδή εμείς οι αθλητές θα επανέλθουμε στα γήπεδα, αλλά θα επιστρέψει η κοινωνία σε μία κανονικότητα. Την πρώτη εβδομάδα προσπαθούσα να ενημερωθώ για το τι συμβαίνει. Ως αθλητές την αναζητούσαμε και εμείς την ξεκούραση αλλά μετά από μία εβδομάδα μας έλειπε η καθημερινότητα, η παρουσία με τους συμπαίκτες μας, οι αγώνες και άλλα πολλά. Στο σπίτι προσπάθησα να κάνω προσομοίωση της προπόνησης στο γήπεδο, πάντα σε συνεννόηση με τον γυμναστή του Ολυμπιακού. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερα αλλά δεν είμαι στην κατάσταση που ήμουν πριν 2 μήνες. Δεν έχω επαφή με την μπάλα, όμως είμαι επαγγελματίας και δεν έπρεπε να αφήσω τον εαυτό μου και το σώμα μου»

Για την επιστροφή στα γήπεδα φέτος:

«Πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα. Από την Δευτέρα θα έχουμε κάποια ελευθερία και τα αποτελέσματα αυτής θα φανούν σε 10 μέρες. Μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα που δεν το εύχομαι ή καλύτερα. Η επαναφορά στους αγωνιστικούς χώρους πρέπει να γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσει πάλι στην κανονικότητα. Όχι μόνο στο βόλεϊ αλλά στη ζωή γενικότερα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όπως με τους ξένους, γιατί στον Ολυμπιακό οι περισσότεροι δεν βρίσκονται στην Ελλάδα».

Για την προσωπική του άποψη για το πρωτάθλημα:

«Εγώ θέλω να τελειώνουν τα πρωταθλήματα στο γήπεδο και η καλύτερη ομάδα να πάρει τον τίτλο. Να έχεις την ευκαιρία στο γήπεδο να το δείξεις αν είσαι καλύτερος. Πρέπει όμως να δούμε και την υγεία των αθλητών, όχι μόνο ως μονάδες γιατί όλοι έχουν οικογένεια στο σπίτι. Για να ξεκινήσουμε πρέπει να λυθούν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει. Εγώ θέλω να αγωνιστώ, αυτό έχω μάθει να κάνω και αυτό είναι που μου δίνει χαρά. Το τελευταίο διάστημα την έχω ανάγκη αυτή την χαρά. Υποθετικά μιλώντας θα έχουμε 4 εβδομάδες προετοιμασίας. Αν σκεφτεί κανείς ότι τον Αύγουστο που κάνεις προετοιμασία 6 εβδομάδων για μία ολόκληρη σεζόν, οι 4 εβδομάδες είναι ικανοποιητικές. Η φόρμα έχει χαθεί, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν κάποιος δεν άφησε τον εαυτό του αυτό το διάστημα».



Για το πρωτάθλημα:

«Πρέπει να δούμε τι σύστημα θα παίξουμε αν γίνει το πρωτάθλημα. Στις 9 Μαΐου είχαμε επέτειο στον Ολυμπιακό για τα 2 τελευταία πρωταθλήματα και στόχος μας είναι να πάρουμε και το φετινό. Το Λιγκ Καπ ήταν μία απώλεια, θέλαμε να κρατήσουμε τον τίτλο αλλά πλέον το αφήσαμε πίσω μας. Αν δεν υπήρχε η διακοπή και θα διεκδικούσαμε το κύπελλο».

Για την Εθνική ομάδα:

«Κάθε τέλος καλοκαιριού που επιστρέφουμε στις ομάδες μας, σκεφτόμαστε το επόμενο καλοκαίρι με την Εθνική. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί τόσο καλό κλίμα και όλοι ανυπομονούμε να έρθει πάλι η στιγμή να βρεθούμε και να περάσουμε ωραία. Είτε Αύγουστο αγωνιστούμε στα προκριματικά, είτε τον Ιανουάριο, ίδια οικογένεια θα είμαστε. Τα αποτελέσματα βοηθούν στο καλό κλίμα, αλλά αυτά έρχονται και λόγω του καλού κλίματος. Πήραμε μία συλλογική απόφαση οι παίκτες χωρίς επικοινωνία μεταξύ μας να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο πλάνο του προπονητή στο 100%. Κάποιος να μας δείξει τον δρόμο και εμείς να προχωρήσουμε χωρίς αμφιβολίες. Κοιτάμε όλοι στην ίδια μεριά και ήταν αυτό που έλειπε για να επανέλθει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό».

Για το τι έλειπε τα προηγούμενα χρόνια:

«Βοήθησε το γεγονός ότι από 16 ομάδες, πήγαν 24 στο ευρωπαϊκό. Πάντα φθάναμε σε ένα σημείο που κάτι μας έλειπε. Θέληση, ατυχία και μικρές λεπτομέρειες που έλειπαν και ήμασταν μακριά από μεγάλες διοργανώσεις. Η ομοσπονδία όμως δεν τα παράτησε, μας στήριξε όσο μπορούσε γιατί περνάει δύσκολα. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε, αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται. Το 2009 έγινε μία βίαιη μετάβαση στην Εθνική και σταμάτησαν μεγάλα ονόματα και μπήκαν στη θέση τους νεαροί αθλητές που δεν είχαν την εμπειρία να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Με τα χρόνια αρκετοί από εμάς παίξαμε στο εξωτερικό, μαζέψαμε εμπειρίες, οι νέοι έγιναν έμπειροι και όσο περνούσε ο καιρός δείχναμε καλύτερο πρόσωπο».



Για την καλύτερή του στιγμή με τη «γαλανόλευκη»:

«Κάθε παιχνίδι το βλέπω σαν έναν τίτλο τιμής. Κάθε τι που κατακτάς με την Εθνική, είτε μετάλλιο στους Μεσογειακούς, είτε τελικό στο European League, ή μία πρόκριση στο Ευρωπαϊκό είναι παράσημο. Ευελπιστώ να έρθουν περισσότερες επιτυχίες, να ξεχάσω τις προηγούμενες. Καλύτερη στιγμή όμως ήταν το Ευρωπαϊκό πέρυσι. Το 2014 που νικήσαμε την Σλοβενία ήμουν τραυματίας, αλλά ήταν σαν να ήμουν εκεί. Ήμουν καλεσμένος στη μετάδοση και είχα ανατριχιάσει. Ήταν τεράστια προσπάθεια τότε και πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα παιδιά που ήταν σε εκείνη την Εθνική. Επίσης θα κρατήσω την στιγμή της Media Day στο Μονπελιέ πέρυσι που ήμουν με τους άλλους αρχηγούς δίπλα στο τρόπαιο. Όταν είσαι δίπλα στον Ζάιτσεφ, στον Τονιουτί νιώθεις ότι η Εθνική επανήλθε. Η τριβή με αυτές τις ομάδες και παίκτες θα μας κάνει καλύτερη ομάδα και καλύτερους αθλητές, έτσι ώστε κάποια στιγμή να διεκδικούμε περισσότερα».

Για το αν υπάρχει υλικό για το επόμενο βήμα:

«Μέσα από την τριβή με τους καλύτερους θα έρθει και η επιτυχία. Ας μας δώσουν αυτή την ευκαιρία να το κάνουμε και όλοι μαζί θα βγούμε κερδισμένοι».

Για την συμβολή του Δημήτρη Ανδρεόπουλυο:

«Όλα τα παιδιά ακολούθησαν το πλάνο του. Μας έδειξε τον δρόμο και εμείς πραγματικά τον ακολουθήσαμε σε ότι μας ζήτησε. Τα περισσότερα παιδιά άφησαν πίσω τους τραυματισμούς, ξεκούραση που δεδομένα θα ήθελε ο καθένας και βρεθήκαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο στόχος παρέμενε ο ίδιος για όλους και δεν θα μπορούσε καμία λεπτομέρεια να μας βγάλει από αυτόν. Δεν θα το συγχωρούσαμε στους εαυτούς μας και αυτό ήταν το σημαντικότερο».

Για την σημασία να είναι αρχηγός και πόσο θα αγωνίζεται ακόμα:

«Λένε ότι στη θέση που αγωνίζομαι όσο περνούν τα χρόνια γίνεσαι καλύτερος. Μπορώ και διαχειρίζομαι το σώμα μου σε καλή κατάσταση και όσο δεν έχω τραυματισμούς θα είμαι παρών στην Εθνική. Δεν θα αρνηθώ ποτέ την κλήση, για όσο με χρειάζονται, έναν πόντο, ένα σερβίς, το οτιδήποτε. Το να είσαι αρχηγός σε γεμίζει ευθύνες γιατί πρέπει να είσαι αυτός που πρέπει εντός και εκτός γηπέδου. Δεν σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος παίκτης. Έχω πάρει αρκετά μαθήματα από μεγάλους αθλητές που είχα την χαρά να παίξω μαζί τους, με τελευταίο παράδειγμα τον Κώστα Χριστοφιδέλη».




Σχετικά Άρθρα