Sitemap   |   Όροι Χρήσης   |   Επικοινωνία   |   Σύνδεσμοι

Εθνική ομάδα ανδρών

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΔΡΩΝ

 

H ιστορία της Εθνικής ομάδας των ανδρών αρχίζει 30 χρόνια αφότου το άθλημα έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα. Το 1952 συγκροτήθηκε η πρώτη εθνική ανδρών, η οποία της άνοιξη του ίδιου χρόνου έδωσε το παρθενικό αγώνα της στο Παρίσι, με αντίπαλο τη Γαλλία, από την οποία έχασε με 1-3 σε φιλική αναμέτρηση. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έγινε 15 χρόνια αργότερα (1967) με προπονητή τον Αριστείδη Κανελλόπουλο, για τους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα, όπου ηττήθηκε από την Τουρκία με 3-0. Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Κωνσταντινούπολη (20η θέση).

Με την ίδρυση της ΕOΠΕ το 1970 άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του αθλήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα και την επόμενη χρονιά (1971) η Εθνική ανδρών με προπονητή τον Ρουμάνο Ρομάν Στεφάν πήρε μέρος για δεύτερη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Μιλάνο, 18η θέση). Δεκαπέντε χρόνια αργότερα (1986) η εθνική με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση παγκοσμίου πρωταθλήματος (Παρίσι, 13η θέση).

Η χρυσή χρονιά για την εθνική ήταν το 1987. Με τον Θανάση Μαργαρίτη στο τιμόνι της και τους Τριανταφυλλίδη, Τεντζέρη, Αμαριανάκη, Στέλιο Καζάζη, Δημήτρη Καζάζη, Μαργαρώνη, Ντράγκοβιτς, Νικολαϊδη, Γόντικα, Κουτσονίκα, Δημητριάδη και Μουστακίδη στη 12άδα της, έκλεψε την παράσταση στο Ευρωπαϊκό της Γάνδης, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Έκτοτε έχει λάβει μέρος άλλες έξι φορές στο Ευρωπαϊκό: 1989 (10η), 1991 (9η), 1995 (7η), 1997 (11η), 2003 (9η).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγαλύτερες επιτυχίες θεωρούνται η 6η θέση που έλαβε η εθνική ομάδα στο Κοσμοβόλεϊ που έγινε στη χώρα μας το 1994, με αθλητές τους: Μουστακίδη, Γκιούρδα, Θεοδωρίδη, Χατζηαντωνίου, Σαμαρά, Ντράκοβιτς, Καραμαρούδη, Τσακιρόπουλο, Ανδρεόπουλο, Αμαριανάκη, Σπανό και Πανούσο και η 7η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002, που έγινε στην Αργεντινή με αθλητές τους: Κυριαζή, Κουρνέτα, Γκιούρδα, Μποζίδη, Δημητρακόπουλο, Τσακιρόπουλο, Λάππα, Μπάεφ, Χατζηαντωνίου, Πανταλέων, Ντράκοβιτς και Ρουμελιώτη. 

Στο παγκόσμιο Λιγκ που διεξάγεται κάθε χρόνο από την FIVB, η εθνική Ελλάδος έχει λάβει μέρος 10 φορές. Το 1993 (11η θέση), το 1994 (7η), το 1995 (9η), το 1996 (11η), το 1998 (12η), το 2001 (9η), το 2002 (9η), το 2003 προκρίθηκε στο Final 8 και πήρε την 7η θέση και τέλος το 2004 (5η) και το 2005 (7η).

Το 2004 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και κατέλαβε την 5η θέση μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Προκρίθηκε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006 για 4η συνεχόμενη φορά, και στα Τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005 κατέκτησε την 6η θέση. Το 2006 συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Λίγκα (EUROPEAN LEAGUE) και κατέκτησε την 3η θέση. Επίσης συμμετείχε στα Τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2006 που έγιναν στην Ιαπωνία, όπου κατέλαβε την 17η θέση. 

Την επόμενη χρονιά ήταν 8η στο Ευρωπαϊκό Λιγκ, ενώ πήρε μέρος και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρωσίας, παίρνοντας την 13η θέση.