Ο ιδρυτής του ΑΣ Άθληση Σωκράτης Γιακουμής για την ανάπτυξη του βόλεϊ στην Λέσβο (video)

Magazine ,

Ο Σωκράτης Γιακουμής είναι από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης του βόλεϊ στην Λέσβο. Από το 2010 και σε ηλικία μόλις 31 ετών ξεκίνησε την προπονητική στον τόπο του με ένα όραμα. Να μπει η Λέσβος στο χάρτη του ελληνικού βόλεϊ. Εννέα χρόνια μετά και ύστερα από μία αξιοπρόσεκτη πορεία με τον ΓΑΣ Λέσβου (2010-11), τον Παγγεραγωτικό (2014-15) και τον ΑΟ Μυτιλήνης (2015-17) στις εθνικές κατηγορίες, ο Σωκράτης Γιακουμής μαζί με μία παρέα ανθρώπων ίδρυσαν τον ΑΣ Άθληση το καλοκαίρι του 2016.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το μηδέν με πλάνο πενταετίας. Τρία χρόνια μετά, η Άθληση αριθμεί πάνω από 110 ενεργούς αθλητές και αθλήτριες, στελεχώνοντας όλα τα τμήματα του συλλόγου, τα οποία προπονούνται σε ιδιωτικό προπονητήριο.

Ο Σωκράτης Γιακουμής μίλησε στην κάμερα του volleyball.gr για την προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος το 2016, για την μέχρι στιγμής πορεία της Άθλησης αλλά και για τα όνειρα που έχει ο ίδιος για το μέλλον του βόλεϊ στην Λέσβο.

Για την ίδρυση του ΑΣ Άθληση: «Το σωματείο του ΑΣ Άθληση ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2016. Η ιδέα ήταν αρχικά δική μου και μαζί με τον Σάββα Περτσελή πλαισιωθήκαμε από κάποιους ανθρώπους όπως ο πρόεδρος Δημήτρης Βερναδάκης, ο αντιπρόεδρος ο Σωτήρης Δεμερτζής και ξεκινήσαμε από το μηδέν, χωρίς υποδομές. Ενώ δουλεύαμε σε άλλους συλλόγους του νησιού είχαμε δημιουργήσει μία μαγιά αθλητριών. Δειλά δειλά ξεκινήσαμε με τα πρώτα μας τμήματα και την συμμετοχή μας σε διάφορα τοπικά πρωταθλήματα και σιγά σιγά η προσπάθεια αυτή άρχισε να καρποφωρεί. Πλέον φθάσαμε το 2019 να έχουμε στη δύναμή μας γύρω στα 110 παιδιά και όλα τα τμήματα ενεργά. Από τζούνιορ σε αγόρια και κορίτσια, μέχρι ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Είμαστε λίγο τυχεροί κιόλας γιατί έχουμε ιδιωτικό προπονητήριο, κάτι πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων. Εκεί είναι το σπίτι μας με αποτέλεσμα να γίνεται η δουλειά μας πιο εύκολα. Είναι δύσκολα τα πράγματα στην τοπική κοινωνία με τις υποδομές, γιατί υπάρχει ένα κλειστό γυμναστήριο και ένα μικρότερο προπονητήριο. Εμείς είμαστε σε λίγο καλύτερη μοίρα, όμως με ιδιωτική πρωτοβουλία».



Για τον μεγάλο αριθμό ενεργών αθλητών: «Το κάθε σωματείο έχει τον δικό του χαρακτήρα και τον δικό του τρόπο λειτουργίας. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η οργάνωση. Έχουμε δημιουργήσει ένα πλάνο πενταετίας, το οποίο τηρούμε κατά γράμμα και κάθε χρόνο βλέπουμε τι κάναμε λάθος για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Υπάρχει η τεχνική υποστήριξη, ιατρική υποστήριξη και σε γενικές γραμμές λειτουργούμε σε επαγγελματικά πλαίσια. Φυσικά τίποτα δνε θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχαν οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι είναι ενεργά μέλη στον σύλλογο».

Για την δυσκολία των ομάδων στα νησιά να ανέβουν επίπεδο: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετακίνηση. Τα προηγούμενα χρόνια με τον Παγγεραγωτικό υπήρχε ένας άνθρωπος που ασχολιόταν πολύ και του άρεσε και προχωρήσαμε. Με τον ΑΟ Μυτιλήνης ήταν μία αποκλειστική προσπάθεια αθλητών κυρίως. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα όμως. Αν θέλει κάποια ομάδα να λέει ότι παίζει στις Εθνικές κατηγορίες θα πρέπει να έχει ακαδημίες. Οι ακαδημίες είναι η τροφοδοσία για τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στο έμψυχο δυναμικό. Αυτό το πλάνο έχουμε κάνει και θεωρώ πως μόλις περάσει η πρώτη πενταετία θα έουμε πολλά θετικά αποτελέσματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Για τον μεγάλο του στόχο: «Σίγουρα μία άνοδο στις εθνικές κατηγορίες. Οι ακαδημίες έχουν ανοδική πορεία και βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Οι παγκορασίδες θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, ενώ οι παμπαίδες πέρυσι έφθασαν μέχρι τα προκριματικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Σίγουρα θα επανέλθουμε του χρόνου πιο δυνατοί, με την ευχή να βρισκόνται στις τελικές φάσεις των πανελληνίων».

Σχετικά Άρθρα