Ριτ Λάρσον: «Θα μάθω συρτάκι από το youtube και ίσως χορέψω…» (video)

Magazine ,

Αποστολή, Βουδαπέστη, ΠΣΑΤ
Παντελής Λώλης

Είναι ίσως αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος γυμναστής βόλεϊ στον πλανήτη. Τα χορευτικά, και άκρως διασκεδαστικά video προθέρμανσης της Εθνικής Ολλανδίας στο youtube, κτυπάνε …κόκκινο με εκατομμύρια προβολές. Ο Αμερικανός γυμναστής Ριτ Λάρσον, περί ου ο λόγος, είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα και περιζήτητα στα δημοσιογραφικά στέκια, πρόσωπα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ και όχι μόνο.

Του κλείσαμε ραντεβού πριν από την Σαββατιάτικη πρωϊνή προπόνηση της Εθνικής Ολλανδίας. Μόλις τελείωσε, μας πλησίασε χαμογελαστός και με απλότητα, επαγγελματικότητα και χωρίς κόμπλεξ μίλησε για όλα. Για την Ανθή Βασιλαντωνάκη, για το συρτάκι αλλά και για τον ιδιαίτερο τρόπο εκγύμνασης που έχει επιβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια στην Εθνική Ολλανδίας.


Για το ξεκίνημα της καριέρας του: «Ήμουν τυχερός γιατί στο ξεκίνημα της καριέρας μου έτυχε να δουλέψω ως personal trainer με κάποιους παίκτες των Ιντιάνα Πέισερς. Έμενα στην Ατλάντα και κατά την διάρκεια της offseason βοηθούσα 5 παίκτες της ομάδας τότε να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση. Ήμουν μία εβδομάδα στο επάγγελμα και οι πρώτοι μου πελάτες ήταν παίκτες του ΝΒΑ...».

Για την έναρξη συνεργασίας με την Ολλανδία: «Ξεκίνησα το 2017 όταν με κάλεσε ο κόουτς Τζιμ Μόρισον για ένα καλοκαίρι. Είμαστε φίλοι πολλά χρόνια και ήξερε ότι ήμουν στη Κίνα για 6 χρόνια και ότι έψαχνα κάτι διαφορετικό. Ήθελε έναν γυμναστή που να ξέρει και να εμπιστεύεται και έτσι συνεργαστήκαμε. Στην αρχή ήταν μόνο για ένα καλοκαίρι, όμως μου έλειψε η Ολλανδία, οι αθλήτριες της ομάδας και έτσι επέστρεψα».



Για την διαφορά αθλητών μπάσκετ - βόλεϊ: «Το δύσκολο κομμάτι με τους παίκτες του ΝΒΑ που είναι πολύ καλοί στο μπάσκετ από μικρή ηλικία, είναι ότι δεν καταλαβαίνουν εύκολα ότι με την γυμναστική θα βελτιωθούν και στο επάγγελμά τους. Ενώ τα κορίτσια της Ολλανδίας καταλαβαίνουν ότι η δουλειά που κάνουν στο γυμναστήριο θα τις κάνει καλύτερες στο βόλεϊ».

Για την επιτυχία του στα social media: «Όχι, ποτέ μου δεν περίμενα αυτό που γίνεται τώρα. Στην Κίνα που ήμουν έξι χρόνια είναι δύσκολο να σε μάθουν μέσω των social γιατί η αγορά είναι πραγματικά τεράστια. Όμως δύο χρόνια τώρα... Θεέ μου. Όλο αυτό ήρθε από το πουθενά και ενώ είναι διασκεδαστικό, είναι και λίγο κουραστικό. Προσωπικά ανησυχώ πως ο κόσμος νομίζει ότι σε ένα λεπτό βίντεο που βλέπει, είναι και η πραγματική μου δουλειά. Πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι».

Για την αντίδραση των αθλητριών του: «Η ομάδα της Ολλανδίας το λατρεύει. Τα κορίτσια αυτά λατρεύουν να διασκεδάζουν και ένας από τους λόγους που μου αρέσει να δουλεύω μαζί τους είναι ότι εκτιμούν την ζωή. Είναι συγκεντρωμένες στο 100% όταν παίζουν ή στην προπόνηση αλλά εκτιμούν τις ευχάριστες στιγμές της ζωής και τους αρέσει πολύ που κάνουμε αυτού του είδους το ζέσταμα».



Για το πως ξεκίνησε να χορεύει και να γυμνάζει ταυτόχρονα: «Σκέφτηκα ότι κατά την διάρκεια του αγώνα το νευρικό σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο στο 100% και το ζέσταμα με γρήγορες κινήσεις 3-5 δευτερολέπτων με χορευτική κίνηση είναι το ιδανικό. Έτσι, αποφάσισα να το δοκιμάσω μαζί με κινήσεις χορού και παράλληλα την εκγύμναση του σώματος αλλά και του νευρικού συστήματος και είδα ότι λειτουργεί».

Για τον αποσυντονισμό των αντιπάλων:  «Καμία φορά την ώρα που κάνω τις ασκήσεις κοιτάω πίσω μου να δω αν παρακολουθεί η άλλη ομάδα. Αν μπορούμε έστω και λίγο να τους αποσυντονίσουμε τότε είναι θετικό για την ομάδα».

Για το αν θα χορέψουν απέναντι στην Ελλάδα: «Πραγματικά δεν ξέρω. Ειλικρινά ποτέ δεν το σχεδιάζω και απλά μου βγαίνει φυσικά. Αν είμαι στο κατάλληλο... mood τότε θα το κάνω. Σίγουρα αν η ατμόσφαιρα μου το βγάζει θα το κάνω».

Αν θα χορέψει συρτάκι μετά τη λήξη: «Θα το ψάξω στο youtube σίγουρα και θα σας πω (γέλια). Μπορεί και να χορέψω».

Αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα για σεμινάρια:
«Αυτό θα είναι πολύ κολακευτικό. Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα και σίγουρα θα με ενδιέφερε αυτή η προοπτική. Το καλό είναι ότι τον χειμώνα δεν έχουμε υποχρεώσεις και αυτό μου δίνει την δυνατότητα να επισκέπτομαι άλλες χώρες και να μιλάω για την δουλειά του γυμναστή».

Ξέρεις κάποιον ή κάποια από την Ελλάδα: «Το 2017 είχα συναντηθεί στο Ρότερνταμ στους προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με την Ανθή (σ.σ. Βασιλαντωνάκη). Εκεί την γνώρισα και μιλήσαμε…».



    





Σχετικά Άρθρα