Τα «δίδυμα φαινόμενα» των ρεκόρ

NEWS ,

Γεννήθηκαν με διαφορά δέκα λεπτών την 1η Φεβρουαρίου 1968. Πρώτα ο Αποστόλης και μετά ο Κώστας. Από τα 8 τους χρόνια που βρίσκονται μέσα στα γήπεδα και ποτέ δεν πέρασαν απαρατήρητοι, όχι μόνο γιατί έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό, αλλά γιατί ο ενθουσιώδης και εκρηκτικός χαρακτήρας τους  ξεσήκωνε την εξέδρα και τους έκανε τα αγαπημένα παιδιά των φιλάθλων.

«Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς τους Ναλπάντηδες», είχε πει κάποτε ο μεγάλος Πολωνός προπονητής Γιέρζι Βελτζ που τους είχε επιλέξει στην Εθνική ομάδα και αργότερα στον Παναθηναϊκό. Ακόμα και σήμερα παρότι ετοιμάζονται να πατήσουν τα 50 τους χρόνια συνεχίζουν να δημιουργούν τα δικά τους ρεκόρ. Οι μοναδικοί δίδυμοι που πέρασαν από τις Εθνικές ομάδες βόλεϊ αγωνίστηκαν 13 ετών στην Α1 ανδρών και κατέχουν το ρεκόρ των νεότερων αθλητών στη μεγάλη κατηγορία. Ξεκίνησαν από τον Εθνικό, πήγαν στον Παναθηναϊκό (1981-91), τον Κτησιφώντα (1991-96), ΠΑΟΚ (1996-97) και τον Πανελλήνιο (1997-98). Εκαναν διεθνή καριέρα στην Πορτογαλία με τη Νασιονάλ Μαδέιρα (1998-99) και στην Τουρκία ο Κώστας με την Μαρμαρά (1999-00). Αγαπήθηκαν από τον κόσμο του βόλεϊ, αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση το 2000 και μετά από 13 χρόνια επέστρεψαν για μία σεζόν στην ομάδα βόλεϊ της Λήμνου ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του εβρίτη Νίκου Σαμαρά. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί...

50αρης για την Volley League

Στα 50 του χρόνια ο Κώστας Ναλπάντης φόρεσε τη φανέλα του Νέστωρα Θεσσαλονίκης στην Α2 βόλεϊ ανδρών και δίνει τα ρέστα του για την άνοδο στην Volley League. «Εχουμε το ρεκόρ των μικρότερων σε ηλικία αθλητών στην Α1. Γιατί όχι να έχουμε και του γηραιότερου;» αναρωτιέται ο Κώστας Ναλπάντης και αποκαλύπτει για το πως επέστρεψε στην ενεργό δράση: «Μου το πρότεινε ο προπονητής του Νέστωρα Χρήστος Πάτρας. Δεν είχε κεντρικούς και μου ζήτησε να βοηθήσω. Εγώ έπαιζα ακραίος ή διαγώνιος και ο Τόλης κεντρικός αλλά η εμπειρία μου με βοηθάει. Στην αρχή είχα μεγάλη ανησυχία για το πως θα το πάρει ο κόσμος. Πως θα αντιμετωπίσει έναν 50αρη ανάμεσα σε πολύ νεότερους αθλητές. Τελικά ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα καθώς ο κόσμος με υποδέχτηκε με σεβασμό. Με έκανε να νιώσω καλά και έτσι είναι σα να μην πέρασε μία μέρα από τότε που σταμάτησα την ενεργό δράση. Η αλήθεια είναι πως το 2000 που σταμάτησα θα μπορούσα να παίξω μερικά χρόνια ακόμα και ίσως αυτό με έτρωγε. Το 2013 παίξαμε για μία σεζόν για τη μνήμη του Νικόλα (σ.σ.Σαμαρά) επειδή μας το ζήτησε η σύζυγος του Έλενα. Με τον Σαμαρά δεν παίξαμε ποτέ συμπαίκτες αλλά είχαμε πολύ μεγάλο δέσιμο μεταξύ μας».

Για το πως ένας 50αρης διατηρεί την φυσική του κατάσταση λέει: «Είμαι κάθε μέρα μέρα μέσα στα γήπεδα και προσέχω πολύ την διατροφή μου. Κοιμάμαι στις 10 το βράδυ, δεν καπνίζω, δεν πίνω. Εχω ύψος 2.02 και είμαι 102 κιλά».

Καμπερίδης και Μοντάλι

Τα δύο αδέλφια ήταν «αυτοκόλητα». Ακόμα και μετά από βαριά ήττα έκλεγαν ο ένας στην πλάτη του άλλου. Η μητέρα τους ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κολύμβηση. Ο μπαμπάς πετούσε… λιθάρι στον στίβο, ενώ η μεγαλύτερη αδελφή τους η Ελένη είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο ιατρικής στην Αλεξανδρύπολη. Σε ηλικία 8 ετών βρέθηκαν έξω από το γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης και τους «μάζεψε» ο κυνηγός ταλέντων Γιώργος Καμπερίδης. Τους αποκαλούσαν «δίδυμα φαινόμενα». Μόλις τελείωσαν το σχολείο πήραν μεταγραφή από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης στον Παναθηναϊκό. «Πρώτα πήγε στον Παναθηναϊκό ο Τόλης. Εγώ τότε ήθελα να πάω στον ΠΑΟΚ λόγω του Βεζυρτζή αλλά δεν με έδωσε ο ο πρόεδρος του Εθνικού Μιχάλης Παρασκευόπουλος. Ένα χρόνο μετά ανέβηκε ο Μαλακατές στην Αλεξανδρούπολη και με πήρε στον Παναθηναϊκό. Από τότε δέθηκα πολύ με τον Παναθηναϊκό και είμαι οπαδός του. Κληθήκαμε στην Εθνική ομάδα από τον Βελτζ σε ηλικία 13 ετών. Γράψαμε κοντά στις 170 συμμετοχές. Κορυφαία στιγμή με τον Παναθηναϊκό ήταν η 3η θέση στο κύπελλο κυπελλούχων το 1989. Τότε μάλιστα ο Τζιαμπάολο Μοντάλι είχε κάνει πρόταση στον Τόλη να πάει στη μεγάλη Μαξικόνο Πάρμα αλλά δεν τον έδωσε ο Παναθηναϊκός», θυμάται ο Κώστας.

Ο Τόλης είναι γυμναστής σε γυμνάσιο της Ρόδου και υπεύθυνος του κλιμακίου Δωδεκανήσων. Ο Κώστας είναι αναπληρωτής γυμναστής και εκτός από τον Νέστωρα έχει αφιερωθεί στην ακαδημία του Ορφέα Πλαγιαρίου. «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε χωριστά με τον Τόλη. Εχω αφιερωθεί στις αγωνιστικές ομάδες κορασίδων και παγκορασίδων στον Ορφέα Πλαγιαρίου. Υπάρχει πολύ υλικό και είναι ωραίο να μεταδίδεις τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου».

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του Πάρι Παπαλιά.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Άρθρο: Κώστας Ασημακόπουλος

Σχετικά Άρθρα