Εύα Χαντάβα στο novasports.gr: Η Εύα του 2019, ο ΠΑΟΚ, η Εθνική και η …Σερένα της οικογένειας

NEWS ,

Η Εύα Χαντάβα επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και το Νovasports.gr την καλωσορίζει με μια μεγάλη, αποκαλυπτική, συνέντευξη. 

Στις 1400 λέξεις που ακολουθούν θα μάθουμε τον βασικό λόγο που η Εύα γύρισε στα πάτρια εδάφη, τα σχέδια της στον ΠΑΟΚ αλλά και τα μυστικά της επιστροφής της Εθνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Επίσης για πρώτη φορά αναφέρεται στην οικογενειακή βοήθεια που είχε στην καριέρα της, αλλά και στην αδελφή της, Θεοδώρα Χαντάβα, την ανερχόμενη σταρ του τένις. 


Γιατί η Χαντάβα επιστρέφει στην Ελλάδα και γιατί επιλέγει τον ΠΑΟΚ;
Ήμουν αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας και πλέον όταν έφθασε η πρόταση του ΠΑΟΚ στα χέρια μου δύσκολα μπορούσα να την αρνηθώ. Ο ΠΑΟΚ έχει όραμα, οι άνθρωποί του ενδιαφέρθηκαν για μένα και νομίζω ότι έχω κάνει την καλύτερη επιλογή. Η ομάδα έχει υψηλούς στόχους που συμβαδίζουν με τους δικούς μου. 

Τι στόχο βάζει η Εύα για τη νέα χρονιά;
Έναν και μοναδικό. Να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να καταφέρουμε να ανεβάσουμε τον ΠΑΟΚ στην Volleyleague όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πως περιμένεις να σε υποδεχθούν οι φίλοι του ΠΑΟΚ και τι θα ήθελες να τους υποσχεθείς;
Ήδη η υποδοχή είναι πολύ θερμή στα social media. Εγώ αυτό που θα ήθελα είναι να τους βλέπω στο γήπεδο είτε παίζουμε με εύκολο είτε παίζουμε με δύσκολο αντίπαλο. Υπόσχομαι ότι θα προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερη και να βοηθώ την ομάδα μου. 



Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δείχνουν να είναι οι βασικοί σας αντίπαλοι για άνοδο στην Volleyleague. Λένε ότι στους δύο τρίτος δεν χωρεί. Ποιος πιστεύεις ότι θα είναι ο τρίτος της παρέας;
Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο τρίτος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο ΠΑΟΚ να είναι πρώτος. Από κει και ύστερα ποιος θα είναι δεύτερος, ποιος θα είναι τρίτος δεν με ενδιαφέρει. Αυτό πάντως που σκέφτομαι είναι το νέο πρωτάθλημα της Pre League θα είναι άκρως ενδιαφέρον.

Σκέφτεσαι τη μέρα που θα φορέσεις την ασπρόμαυρη και θα μπεις στο γήπεδο;
Η αλήθεια είναι ότι ανυπομονώ να ζήσω αυτή τη στιγμή. Ξέρω ότι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ γεμίζουν το γήπεδο και δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα που αποτελεί κίνητρο για κάθε παίκτη. 

Θα είναι η πρώτη φορά που θα φορέσεις ασπρόμαυρα στην καριέρα σου; Πρόβα έκανες, σου πάνε;
Το ζήτημα δεν είναι αν μου πάνε τα ασπρόμαυρα αλλά η ομάδα είναι να πάει μπροστά. Αν η ομάδα κάνει αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο τότε όλες και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι. 

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η Χαντάβα του 2018 στον ΠΑΟΚ από την Χαντάβα του 2013 στα Βριλήσσια;
Πάρα πολύ θα έλεγα γιατί μετά τα Βριλήσσια έπαιξα σε πρωταθλήματα Βραζιλίας και Αζερμπαϊτζάν και έχω αποκτήσει εικόνες που θα με βοηθήσουν στην καριέρα μου. Νιώθω ότι η Χαντάβα του 2018 δεν έχει καμία σχέση με την Χαντάβα του 2013 και αυτό θα το δείτε στο γήπεδο. Η συμμετοχή μου στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας με έκανε πιο ολοκληρωμένη σαν παίκτρια. Έμαθα να μην παραπονιέμαι, άλλαξε στο μυαλό μου πολλά πράγματα κυρίως στο θέμα προπόνησης. Όλες οι αθλήτριες ανεξαρτήτου ηλικίας κάναμε την ίδια σκληρή προπόνηση. Ο ανταγωνισμός στο γήπεδο ήταν πολύ μεγάλος. Σε κάθε μπάλα κρινόμασταν. Ήταν πολύ δύσκολη η μάχη για τη θέση στην ομάδα. Δεν υπήρχε βασική. Όλες παίζαμε σε κάθε προπόνηση από το μηδέν. Αντιμετώπισα μεγάλες αθλήτριες, είχα συμπαίκτριες μεγάλες αθλήτριες και γενικά έφυγα γεμάτη βόλεϊ από τη Βραζιλία. Δεν μπορώ να ξεχάσω την συμπαίκτριά μου, την χρυσή Ολυμπιονίκη Σασά Γκονζάγκα, η οποία ήταν η πιο ταπεινή στην ομάδα. Πέρναγε απαρατήρητη παντού αλλά όταν έπαιζε ήταν απίστευτη. 

Αν δεν ήταν ο ΠΑΟΚ θα γύριζες στην Ελλάδα;
Δεν είχα στο μυαλό μου να επιστρέψω, αλλά οι στόχοι του ΠΑΟΚ και ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας με έκαναν να αναθεωρήσω τις σκέψεις μου. Με κέρδισαν στον ΠΑΟΚ παρότι η μεταγραφή έγινε την τελευταία στιγμή. 

Ισχύει ότι στα πλάνα της νέας σου ομάδας δεν είναι μόνο η άνοδος στην Volleyleague αλλά το κτίσιμο μιας ομάδας ικανής να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Είναι αλήθεια ότι έχουν υψηλούς στόχους και αυτό αποτελεί κίνητρο για κάθε αθλητή. Βήμα βήμα θα πάμε μπροστά. Πρώτα ή άνοδος και μετά η καταξίωση. Το ευρωπαϊκό όνειρο είναι στα πλάνα τους… 

Διαφορετικό και πολύ καλό το καλοκαίρι που διανύσαμε για την Εθνική ομάδα. Γιατί;
Δείξαμε ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα και αυτό φάνηκε μέσα από τα αποτελέσματα αλλά κυρίως μέσα από τις εμφανίσεις που έκανε η ομάδα. Πετύχαμε το στόχο μας που ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και είμαστε όλες χαρούμενες. Ήταν απωθημένο η πρόκριση και η επιστροφή της ομάδας στα σαλόνια του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Το θέλαμε, το αξίζαμε και το πετύχαμε.  



Αν σου έλεγα να επιλέξεις μια ή δύο αθλήτριες που έκαναν τη διαφορά σε αυτή την Εθνική ποια ή ποιες θα επέλεγες;
Ξεκάθαρα όλα ξεκινούν από τη Στέλλα (σ.σ. Χριστοδούλου). Είναι μια από τις καλύτερες πασέρ στην Ευρώπη και είμαστε πολύ τυχερές που την έχουμε συμπαίκτρια και όχι αντίπαλο. Τη διαφορά επίσης κάνει η Ανθή (σ.σ. Βασιλαντωνάκη). Γενικότερα χωρίς να θέλω να αδικήσω καμία κοπέλα αυτή η ομάδα έχει πολύ ποιότητα.  

Είχατε τη συνεργασία και την επικοινωνία που θέλατε με την  ομοσπονδία;
Είναι πολύ κοντά η ομοσπονδία και ήδη έχουμε δει βελτιώσεις σε πολλούς τομείς. Μας ακούνε πλέον και μας ζητάνε την άποψή μας. 



Η Εθνική βρίσκεται πλέον στην ελίτ του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Του χρόνου τέτοιες μέρες θα παίζεται τελική φάση σε EURO. Πριν ολοκληρωθεί ο όμιλος και πριν μάθεις την κλήρωση θα ήθελα να μου πεις με ποια θέση της Εθνικής θα ήσουν ικανοποιημένη.
Θέση δεν προβλέπω αλλά αυτό που θα πω με σιγουριά είναι ότι αυτή η ομάδα θα έχει διάρκεια και δεν θα είναι μια φωτοβολίδα. Αξίζουμε να είμαστε ψηλά και αυτό θα το αποδεικνύουμε σε κάθε παιχνίδι. Στο Ευρωπαϊκό  πιθανότατα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε  τις μεγαλύτερες ομάδες. Θα χρειαστεί να έχουμε ωριμότητα όταν βρούμε μπροστά μας ομάδες σαν τη Σερβία, την Ολλανδία, τη Ρωσία ή την Βουλγαρία. Πρέπει  να είμαστε προσγειωμένες και 100% έτοιμες για κάθε παιχνίδι, εύκολο ή δύσκολοι. Πιστεύω σε αυτή την Εθνική και δεν το λέω για να το πω απλά. Ξέρουμε μέχρι που μπορούμε να απλώσουμε τα πόδια μας και αν έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία τότε σίγουρα θα μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα να χαμογελάει και πάλι. 



Η Χαντάβα επιστρέφει Ελλάδα για να μείνει;
Για να μείνει από ότι φαίνεται. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί από τη μια χρονιά στην άλλη αλλά τώρα που με ρωτάς στο μυαλό μου είναι ο ΠΑΟΚ και η Ελλάδα. 

Σε ποια χώρα πέρασες καλύτερα;
Στη Βραζιλία και στην Ινδονησία ήταν οι καλύτερες εμπειρίες που είχα. Στη Βραζιλία έζησα το βόλεϊ. Σε προδιαθέτει αυτή η χώρα να παίξεις βόλεϊ. Επίσης η ζωή ήταν εκπληκτική. Στα ρεπό πηγαίναμε για μπάνιο στην Ιπανέμα και στην Κόπα Καμπάνα. Οι Βραζιλιάνοι είναι το ίδιο θερμοί με εμάς. Στην Ινδονησία το μέρος ήταν τροπικό. Όταν έφυγα δεν σας το κρύβω ότι έκλαψα. Πήρα μεγάλη αγάπη, δέθηκα με τα κορίτσια και τους Ινδονήσιους. 



Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου;
Ο Σέρβος Ζόραν Τέρζιτς στην Ρουμανία. Ήταν σκληρός, ειρωνικός αλλά πάρα πολύ καλός. Επίσης ο Ιταλός Τζιονάνι Καπράρα και ο Ντίαζ στη Βραζιλία. 



Καλύτερη συμπαίκτρια;
H Ράντι Τένεβα στον Ολυμπιακό, η Λουσιάνα Ντο Κάρμο στην Τέρε Βεντιάνε Φοντανελλάτο και η Σάσα Γκονζάγκα στην Φλουμινένσε.  
  
Καλύτερη φίλη;
Η Γκιζέμ Γκιραιγκιλ στην Καρσίγιακα.



Πόσα χρόνια θα μας ταλαιπωρεί η Εύα στα γήπεδα;
Γιατί με ρωτάς; Καμιά γιαγιά είμαι; Σίγουρα για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε κάντε υπομονή… 

Ερώτηση ανδρικού κοινού. Πότε θα παντρευτεί η Εύα;
Αυτό δεν το γνωρίζω… το έχω στο μυαλό μου αλλά σίγουρα δεν είναι 
της παρούσης. Όταν γίνει θα ενημερωθείτε… 



Μαθαίνω ότι σε λίγα χρόνια το όνομα Εύα Χαντάβα δεν θα είναι τόσο διάσημο όσο το Χριστίνα Χαντάβα; Ισχύει;
Μακάρι, το θέλω πάρα πολύ. Το ελπίζω για να ανταμειφθούν οι κόποι και οι θυσίες που έχει κάνει η οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια. Μετακόμισαν για χάρη της αδελφής μου στη Σουηδία, ακολούθησαν το όνειρό της που ήταν να γίνει τενίστρια, όπως το ίδιο έκαναν και με εμένα όταν ήμουν 15 ετών. Τότε έφυγα με τον μπαμπά από τα Γρεβενά, πήγαμε στη Θεσσαλονίκη για να παίξω στον Ηρακλή. Έμεινε πίσω η μαμά με τις δύο αδελφές μου με την Χριστίνα να είναι μόλις 2 ετών. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά αυτή τη φορά δεν πήγαν Θεσσαλονίκη. Πήραν πρόωρη σύνταξη και για να στηρίξουν την Χριστίνα στο τένις πήγαν για μόνιμη εγκατάσταση στη Σουηδία. Η μικρή πάει πολύ καλά και μάλιστα από φέτος θα ξεκινήσει τα διεθνή τουρνουά που μετράνε στην βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη. Μακάρι σε λίγα χρόνια να μπορώ να την χειροκροτώ ως μάνατζερ της στα μεγάλα ραντεβού στο φιλέ. Ειλικρινά μου δίνεται η ευκαιρία και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τους γονείς μας. Έκαναν τον δρόμο μας λεωφόρο και αυτό τους το χρωστάμε. Δεν είχαν την ανάλογη οικονομική άνεση αλλά είχαν όραμα για μας. Θέλει δύναμη για να μπορείς να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις και για αυτό τους αγαπάμε. 



Πηγή: novasports.gr

Σχετικά Άρθρα