Η παρουσίαση του βιβλίου «Νικώσα» από το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. Τάσου Πασπάλα

NEWS ,

Τη Δευτέρα 18.11.2019, στο κατάμεστο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Γαλατσίου, ΚΑΜΙΝΙ, παρουσιάστηκε το βιβλίο του μέλους του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. Τάσου Πασπάλα «Νικώσα».

Για το μυθιστόρημα μίλησαν:
 
Κώστας Παπαδόπουλος, εκδότης (Ταξιδευτής)
Μάνος Ελευθερίου, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου
Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου (Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου), συγγραφέας
Νικολαΐδου Όλγα, ηθοποιός
Άρτεμις Σκουμπουρδή, Ιστορικός, ξεναγός
Στεφανάκης Δημήτρης (Dimitris Stefanakis), συγγραφέας
Χαλιώτης Θανάσης, Μεταφραστής, διορθωτής
και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το κλίμα συγκίνησης και τα δακρυσμένα μάτια στο ακροατήριο, ανέδειξαν τη δύναμη του βιβλίου.

ΝΙΚΩΣΑ, με περισπωμένη! σημείο στίξης, μιας άλλης εποχής, -τόνισε ο Μάνος Ελευθερίου, μιας εποχής που πέρασε και χάθηκε… και σήμερα ήρθε ο Τάσος να μας το θυμίσει, με ένα βιβλίο γεμάτο φως ελληνικό, γεμάτο θάλασσα κι αλμύρα και γεύσεις κι αρώματα της ελληνικής γης. Ένα βιβλίο γεμάτο από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν διαφορετικούς ως Έλληνες, ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από μύθους, ιστορία, χριστιανισμό και αγάπη για τη ζωή και τη φύση…

Ο Τάσος Πασπάλας –είπαν οι παρουσιαστές του βιβλίου, είναι ένας εξαιρετικός μυθοπλάστης, ένας φυσιοδίφης, ένας θεατρικός συγγραφέας, ένας ποιητής, ο οποίος πλέκει με την πένα του, την τέχνη με την φύση και την φαντασία με τις λέξεις και τους δίνει δύναμη και πάθος και μια ρομαντική διάσταση.

Τις «πασπαλίζει» -είπαν, με ανθόνερο, άχνη και  ζάχαρη και τις κάνει να μοσχοβολούν! Πλάθει εικόνες και τις αφηγείται όπως ο Παλαμάς, αλλά και τις συμπυκνώνει σε ελάχιστες λέξεις και εκφράσεις, όπως ο Ελύτης. Κι από την δύναμη που τους δίνει ξεδιπλώνεται αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου του.

Ο Τάσος Πασπάλας –τόνισαν, είναι επίμονος, δεικτικός, πείσμων, αινιγματικός, ρομαντικός, που θέτει ερωτήματα και προβληματίζει...

Ταξιδευτής ο ίδιος – όπως κι ο εκδοτικός του οίκος –, ταξιδευτής κι όχι τουρίστας, ταξιδιάρικο και το 500 σελίδων βιβλίο του.

Το πρώτο μυθιστόρημα του γητευτή της γλώσσας ΤΑΣΟΥ ΠΑΣΠΑΛΑ - σου κόβει την ανάσα, σταματάει τον χρόνο, είναι ένα μυθιστόρημα ύμνος στη φύση και τη ζωή, στον έρωτα και την αγάπη, είναι ένα παραμύθι, είναι ένα ποίημα γεμάτο ευαισθησία γεμάτο ανθρωπιά και αξίες. Είναι, απλά, -κατέληξαν, ένα αριστούργημα που αρκετές φορές σε κάνει να κλαις!

Ο Τάσος Πασπάλας αφήνει και το ποιητικό του ταλέντο να φανεί μέσα στο βιβλίο του. Τολμά και γράφει ποίηση γεμάτη ομορφιά, χάρη και αξίες μιας άλλης, χαμένης εποχής.


Σχετικά Άρθρα