Τρίτη θέση για την Ε.Ο.ΠΕ. στο σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ»

NEWS ,

Το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ» παρουσίασαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γ.Γ.Α., Βασίλης Κάκκος στις αντιπροσωπείες των 48 αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας (27 Ολυμπιακών Αθλημάτων, 17 μη Ολυμπιακών Αθλημάτων και τεσσάρων για Άτομα με Αναπηρία). 

Τι στόχο έχει ο «ΧΙΛΩΝ»

Ο «ΧΙΛΩΝ» είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών, με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, (63 δείκτες από τα δεδομένα των ομοσπονδιών που καταλήγουν τελικά σε τέσσερα (4) κριτήρια) που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες τους, βάσει των οποίων θα αξιολογούνται πλέον οι Ομοσπονδίες και σταδιακά θα συνδεθεί και με την απόλυτη χρηματοδότησή τους από την πολιτεία. 

Αναλυτικά η θέση της Ε.Ο.ΠΕ. στην πρώτη αξιολόγηση είναι:

1. Μέγεθος

Λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορικότητα, τα αθλήματα, τα σωματεία και τους αθλητές, η Ε.Ο.ΠΕ. είναι στη δεύτερη θέση.

2. Δραστηριότητα

Υπολογίζοντας βαθμό συμμετοχής σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, Ανάπτυξη τοπική και περιφερειακή, διεκδίκηση διοργανώσεων και εθνικές ομάδες, η Ε.Ο.ΠΕ. είναι στην τρίτη θέση της αξιολόγησης.

3. Διακρίσεις

Χωρίζοντας τις διοργανώσεις σε κύριες, δευτερεύουσες και μετρώντας τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα η Ε.Ο.ΠΕ. βρίσκεται στη 17η θέση.

4. Διακυβέρνηση (Οικονομικά, Διοικητικά, Διαφάνεια)

Με βάση την οικονομική, διοικητική και διαφανή χρήση , η Ε.Ο.ΠΕ. είναι στην πρώτη θέση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη συνολική αξιολόγηση.



Δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Γιώργου Καραμπέτσου:

Θέλω να συγχαρώ τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γ.Γ.Α. Γιώργο Μαυρωτά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γ.Γ.Α. για αυτό το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης.

Σχετικά με την αξιολόγηση της Ομοσπονδίας θέλω να επισημάνω ότι τα τρία πρώτα κριτήρια (Μέγεθος, Δραστηριότητα, Διακρίσεις) έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. 

Η πρώτη θέση όμως όσον αφορά τη σωστή διακυβέρνηση (σε διοικητικό, οικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της διαφάνειας) είναι η επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών της σημερινής διοίκησης της Ε.Ο.ΠΕ. να διακανονίσουμε το μεγάλο χρέος που κληρονομήσαμε και να αποπληρώσουμε μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος αυτού και παράλληλα να διαχειριστούμε χωρίς σπατάλες τις επιχορηγήσεις από την πολιτεία, για την ανάπτυξη και τις εθνικές ομάδες, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

Βάζοντας τις βάσεις με χρηστή οικονομική διαχείριση και διαφάνεια, ευελπιστώ στο μέλλον να πολλαπλασιάσουμε τις δραστηριότητές μας και να αυξήσουμε τις επιτυχίες μας. Είμαστε στο σωστό δρόμο στην ανάπτυξη του αθλήματος και στις εθνικές μας ομάδες που επέστρεψαν δυναμικά στον ευρωπαϊκό χάρτη, γεγονός που θα βελτιώσει στο μέλλον και τη θέση μας στο τρίτο κριτήριο των διακρίσεων.



Για τη συμμετοχή στην πρώτη αξιολόγηση και την τρίτη θέση της Ομοσπονδίας μας,  ευχαριστώ και συγχαίρω τους παράγοντες των σωματείων, τους αθλητές, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους δημοσιογράφους  και όλους τους φίλους του Βόλεϊ για τη συμβολή τους τα τελευταία χρόνια στην λειτουργία και εξέλιξη του αθλήματος,  τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ., των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών, το προσωπικό της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων και ιδιαίτερα τους υπηρεσιακούς που ασχολούνται με τα οικονομικά της Ομοσπονδίας. 

Τέλος, οφείλω, δυστυχώς, να ενημερώσω όλους τους συμμετέχοντες στο άθλημά μας ότι η Ομοσπονδία μας επιλέχθηκε πρώτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Εθνικής Διαφάνειας (Α.Α.Ε.Δ.) για να υποβληθεί σε διαχειριστικό έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, επειδή παρά την ελάφρυνση του κληρονομηθέντος χρέους, παρουσιάζει ακόμη το μεγαλύτερο ποσό παλαιότερων οφειλών από όλες τις Ομοσπονδίες, με αποτέλεσμα η σημερινή της λειτουργία να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για τις αρμόδιες αρχές. 

Είναι πραγματικά αντιφατικό από τη μια να είμαστε σήμερα στην πρώτη θέση της οικονομικής διαχείρισης και από την άλλη να κουβαλάμε τόσο μεγάλο όγκο παλαιών οφειλών.

Σχετικά Άρθρα