FIVB WORLD TOUR IOS OPEN (1-STAR)

Ημερομηνία 14-16/06/2019
Διοργάνωση FIVB WORLD TOUR 
Τοποθεσία Παραλία Μυλοπότας, Ίος
Κατηγορία 1* STAR EVENT
Το νησί της Ίου



Η Ίος πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ' άλλους το όνομά της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Αρχικά η Ίος φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Κάρες και αργότερα από τους Μινωίτες, τους Αχαιούς και τους Φοίνικες, οι οποίοι όμως αποχώρησαν από το νησί. Μάλιστα η Ίος ήταν γνωστή ως Φοινίκη. Τον 10ο π.Χ. αιώνα οι Ίωνες καταλαμβάνουν το νησί. Κατά τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος.

Αργότερα η Ίος προσχώρησε στην Αθηναϊκή συμμαχία και έπειτα πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και των διαδόχων τους.

Κατά την επικυριαρχία της Ρώμης και του Βυζαντίου το νησί περνά στην αφάνεια και μαστίζεται από πειρατικές επιδρομές. Το 1207 η Ίος περνάει στην επικυριαρχία του Μάρκου Σανούδου και το 1269 επανέρχεται στους Βυζαντινούς για να ακολουθήσει νέα περίοδος Ενετοκρατίας από το 1296 έως το 1537 οπότε και κατελήφθη από τους Τούρκους. Στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μάρκος Κρίσπος εποίκησε το νησί με Αλβανούς λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος ήταν άντρο Γάλλων πειρατών, οι οποίοι μάλιστα το 1668 στην θαλάσσια περιοχή Μπουρλότο νίκησαν τον τουρκικό στόλο. Ο Τουρνεφόρ αναφέρει το 1700 πως στο νησί κατοικούσαν εκτός των Ελλήνων αρκετοί Αλβανοί ή Αρβανίτες (απόγονοι εποίκων του 1579) και ξένοι πειρατές.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμμετείχε ενεργά και η Ίος, η οποία μάλιστα ήταν πατρίδα του Φιλικού Σπύρου Βαλέτα.

Παραλία Μυλοπότας



Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ίου, και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη χώρα του νησιού βρίσκεται η παραλία Μυλοπότας που θα φιλοξενεί την διοργάνωση. Είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στην Ίο και παράλληλα μια από τις δημοφιλέστερες στις Κυκλάδες.Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό τοπίο το οποίο το απολαμβάνετε τόσο κατά την διάρκεια της διαδρομής με θέα την θάλασσα όσο και στην άφιξη στην παραλία.

Η παραλία του Μυλοπότα βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο όρμο, τον όρμο του Μυλοπότα, περιτριγυρισμένη και στις 2 άκρες της από βράχια που αποτελούν ταυτόχρονα και τα όριά της. Έχει σχήμα πετάλου με το μήκος της παραλίας να φτάνει το 1 χιλιόμετρο και πλάτος που σε κάποια σημεία αγγίζει τα 70 μέτρα. Διαθέτει μια υπέροχη αμμουδερή χρυσαφένια ακρογιαλιά ενώ τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας έχουν σχεδόν όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Η παραλία είναι εξαιρετικά οργανωμένη με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές. Έτσι, στην παραλία θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταυτόχρονα για τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ υπάρχουν εγκαταστάσεις για τζετ-σκι, θαλάσσιο σκι, γουιντσέρφινγκ, κανό-καγιάκ κ.ά. Τα beach-bars θα φροντίσουν για την διασκέδαση σας χωρίς σταματημό με την μουσική τους να δίνει ρυθμό στην παραλία μέρα και νύχτα σε συνδυασμό με διάφορα special events και ξέφρενα πάρτι.