Ανδρέας Γιαννόπουλος: Ο απολογισμός της διοίκησης της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.

NEWS ,

O πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος παίρνει σειρά στις συνεντεύξεις του volleyball.gr για το έργο των διοικήσεων όλων των Τοπικών Επιτροπών και Ενώσεων του βόλεϊ στην Ελλάδα. Αναλυτικά:

Για το έργο της διοίκησης της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.:

«Ανέλαβα Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Κ. τον Ιούνιο του 2018, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του κου Ψαρουδάκη τον Μάιο του ίδιου χρόνου. Η σεζόν 2018-2019 ήταν μια χρονιά μεταβατική για την Ένωση, καθώς άλλαζε υποχρεωτικά η ηγεσία της διοίκησης μετά 12 ή και παραπάνω έτη. Υπήρχαν πολλά θέματα που έπρεπε να ρυθμιστούν κι αυτό ακριβώς έγινε. Αναλυτικά, τα προβλήματα που υπήρχαν, αναλύθηκαν στα σωματεία σε έκτακτη ΓΣ τον Ιούνιο του 2018, δημόσια και στα 23 σωματεία της Ενωσης:

Απόσπασμα από την εισήγηση μου στα πρακτικά της ΓΣ αυτής:

Δυστυχώς υπήρξαν πολλά θέματα διοικητικά και οικονομικά που θα έπρεπε να διευθετήσουμε και μάλιστα αμέσως. Έχει ανατεθεί σε λογιστικό γραφείο να ξεκαθαρίσει και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να βάλουμε την Ένωση σε νομότυπα μονοπάτια.

1.Έως τώρα δεν είχε γίνει ποτέ η αλλαγή έδρας από την Κίμωνος που ήταν παλαιότερα τα γραφεία της Ένωσης. Η εκπρόθεσμη αλλαγή διεύθυνσης επέσυρε ένα πρόστιμο 100€ το οποίο με ενέργειες γλιτώσαμε.

2.Δεν είχε γίνει ποτέ αντιστοίχηση ΚΑΔ την οποία η Ένωση ήταν υποχρεωμένη να κάνει από 01/01/2008. Αυτό επέσυρε ένα πρόστιμο 100€ το οποίο και γλιτώσαμε.

3.Δεν κατατήθονταν, ως όφειλε πίνακας προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας με αποτέλεσμα να χρειάζεται να πληρώσουμε πρόστιμο 1000€ το οποίο όμως γλιτώσαμε με τις σωστές ενέργειες. Πληρώσαμε μόνο ένα πρόστιμο 103€ που είχε βεβαιωθεί παλαιότερα.

4.Δεν έχουν κατατεθεί ποτέ φορολογικές δηλώσεις, κάτι για το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες από το λογιστικό γραφείο να τακτοποιηθεί με το ελάχιστο δυνατόν πρόστιμο και να ξεκινήσουμε να καταθέτουμε φορολογικές δηλώσεις ως οφείλουμε.

5.Δεν βρέθηκε ποτέ το Βιβλίο Ταμείου της Ένωσης που θα έπρεπε να τηρείται. Δηλώσαμε, ως οφείλαμε εκ του νόμου, την απώλεια του και εκδώσαμε νέο βιβλίο ταμείου που θα ξεκινήσει από τη χρήση οικονομικού έτους 2018. Δεν βρέθηκαν οικονομικά παραστατικά σχεδόν από το 2012 και μετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα για τις οικονομικές συναλλαγές των προηγούμενων ετών.

6.Συνεργαστήκαμε με την Ομοσπονδία για να υπολογίσουμε τον ακριβή μισθό της υπαλλήλου και τον σωστό τρόπο καταβολής του.

7.Εφόσον απασχολούμε έστω και έναν υπάλληλο ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε Τεχνικό Ασφαλείας. Αυτό θα κόστιζε στην Ένωση περίπου 800€ το χρόνο. Ως Πρόεδρος , παρακολούθησα το σεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας, ώστε να οριστώ εγώ και να το κάνω δωρεάν προκειμένου να γλιτώσουμε αυτά τα χρήματα.

8.Το μεγάλο αγκάθι στην Ένωση είναι το χρέος μας προς το ΙΚΑ. Από το 2009 μέχρι σήμερα, υπάρχει μια οφειλή 42.418,53, με πρόσθετα τέλη 21.731,46, σύνολο 64.149,99. Λόγω αυτού έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί της Ένωσης αφού υπάρχει κατασχετήριο εις χείρας τρίτων. Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε ούτε αριθμό λογαριασμού σε τράπεζα, απαραίτητο για τις συναλλαγές μας. Ακόμα και η μισθοδοσία της υπαλλήλου γίνεται απευθείας στον λογαριασμό της, πράγμα παράτυπο, όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθουν τα χρήματα στην Ένωση. Αυτό είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να δίνουμε περίπου 4.000€ το μήνα για να το αποπληρώσουμε το οποίο όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον. Λόγω αυτού δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα και να διεκδικήσουμε κάποια επιχορήγηση. Μας δένει τα χέρια. Αποφασίσαμε ως ΔΣ να περιμένουμε την ρύθμιση των 120 δόσεων για ενταχθούμε και να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε την αποπληρωμή του, με προϋπόθεση ότι θα διαγραφεί μεγάλο μέρος των προσαυξήσεων. Δεν μπορούμε να βρούμε κάποια άλλη λύση.»

Παρ όλα αυτά τα διοικητικά προβλήματα , την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, διεξήχθησαν 800 περίπου αγώνες στα πλαίσια των πρωταθλημάτων μας χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες mini volley: Αναλυτικά:

56 αγώνες Ανδρών, 30 αγώνες Εφήβων, 28 αγώνες Παίδων, 19 αγώνες Παμπαίδων, 110 αγώνες Γυναικών, 78 αγώνες Νεανίδων, 134 αγώνες Κορασίδων, 281 αγώνες Παγκορασίδων και 30 αγώνες Τουρνουά Παγκορασίδων.

Διοργανώσαμε το Κύπελλο Κρήτης Ανδρών στη μνήμη του Κωστή Ψαρουδάκη  και από του χρόνου θα διοργανώνεται και το αντίστοιχο Γυναικών, και ευελπιστούμε να γίνει θεσμός.

Στο beach volley διοργανώσαμε 3 τουρνουά αγοριών – κοριτσιών Κ17 και  2 Κ19 σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών. Όπως γνωρίζετε εδώ στο Ηράκλειο μας έχουν παραχωρηθεί δυο γήπεδα από την ΔΕΠΤΑΗ που γίνεται συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση τους, κάτι που έχει αναλάβει η κα Γεωργοπούλου Αντωνία. Δεν είναι τυχαίο, ότι έχει γίνει μνεία στην ΕΣΠΕΚ από την CEV, ως η Ευρωπαικη περιφέρεια με τις περισσότερες συμμετοχές ομάδων στο beach Volley. Εντάξει, έχουμε και τις παραλίες κοντά.

Είχαμε πολύ σημαντικές διακρίσεις για την Ένωση μας. Στο beach volley οι αθλήτριες Αντωνακάκη/Περδικάκη, και οι αθλητές Παχιαδάκης/Σπινθάκης, αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδος στο Κ17. Στη σάλα, η ΓΕΗ κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων, με αποτέλεσμα φέτος η Ένωση μας να εκπροσωπείται με δύο ομάδες στο Πανελλήνιο Παίδων.

Έχουμε σταθερά κλήσεις αθλητών/τριων μας στις Εθνικές Ομάδες. Τρουλινάκη Μαρία, Τζουγκαράκης Αλέξανδρος και Αναπολιωτάκης Μάνος, Παπαδόσηφος

Για το Αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΣΠΕΚ/ΕΟΠΕ, προσπαθούμε να γίνονται σχεδόν εβδομαδιαία οι προπονήσεις των παιδιών και να κατεβαίνουν οι Προπονητές των Εθνικών Ομάδων όσο νωρίτερα γίνεται.

Διαιτησία: Είχαμε την αναπόφευκτη αύξηση των αποζημιώσεων των Διαιτητών από 7,50 σε 10€, στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Δυστυχώς παρόλα αυτά συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα στον αριθμό των Διαιτητών.

Ζητήσαμε ξανά την προκήρυξη της Σχολής Προπονητών στην Κρήτη, όμως δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα.

Την επόμενη χρονιά, 2019, καταφεραμε:

Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, διεξήχθησαν 807 περίπου αγώνες στα πλαίσια των πρωταθλημάτων μας χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες mini volley: Αναλυτικά:

63 αγώνες Ανδρών, 32 αγώνες Εφήβων, 29 αγώνες Παίδων, 19 αγώνες Παμπαίδων, 110 αγώνες Γυναικών, 78 αγώνες Νεανίδων, 134 αγώνες Κορασίδων, 342 αγώνες Παγκορασίδων

Διοργανώσαμε το Κύπελλο Κρήτης Ανδρών και Γυναικών, όπως είχαμε υποσχεθεί, στη μνήμη του Κωστή Ψαρουδάκη αντίστοιχο Γυναικών, και ευελπιστούμε να γίνει θεσμός.

Στο beach volley διοργανώσαμε 3 τουρνουά αγοριών/κοριτσιών Κ17 και  2  Κ19 σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών. Όπως γνωρίζετε εδώ στο Ηράκλειο μας έχουν παραχωρηθεί δυο γήπεδα από την ΔΕΠΤΑΗ που γίνεται συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση τους, κάτι που έχει αναλάβει η κα Γεωργοπούλου Αντωνία.

Είχαμε πολύ σημαντικές διακρίσεις για την Ένωση μας. Στο beach volley οι αθλήτριες Αντωνακάκη/Περδικάκη, αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδος στο Κ22 και δευτεραθλητριες στο Κ19.  Εκπροσώπησαν, ως εθνική ομάδα,  την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18  7η θέση επί 34 ομάδων..

Εφεντακη/Δαβαρια δεύτερες στο Πανελλήνιο Κ17.
Ρουμπακη /Ταιγανιδου  3ες στοΠανελλήνιο  Κ19
Μαυρίδης /Αναστασακης  τρίτοι στο Πανελλήνιο Κ19.

Στη σάλα, οι Έφηβοι και κορασίδες ΓΕΗ, ωε πρωταθλητές Κρήτης,  πρόκριση στην ημιτελική φάση των αντίστοιχων πρωταθλημάτων τους.

Διοργανώσαμε την προημιτελική και ημιτελική φάση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων, σε Ηράκλειο και Χανιά καθώς η Ένωση μας εκπροσωπούνταν με δύο ομάδες.

Διοργανώσαμε το τουρνουά ανόδου στην Α2 Εθνική κατηγορία Ανδρών Νότου, μαζί με το δήμο Χερσονήσου.

Άνοδος των  Πρωταθλητών ομάδων Ανδρών και Γυναικών στην Α2.

Άνοδος ΟΦΗ στη VolleyLeague.

Για το Αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΣΠΕΚ/ΕΟΠΕ, γίνονται εβδομαδιαία οι προπονήσεις των παιδιών και να κατεβαίνουν οι Προπονητές των Εθνικών Ομάδων όσο περισσότερο γίνεται.

Έχουμε σταθερά κλήσεις αθλητών/τριων μας στις Εθνικές Ομάδες. Τρουλινάκη Μαρία, Τζουγκαράκης Αλέξανδρος, Παπαδόσηφος Γ, Παχιαδάκης Μ.,

Β. Διοικητικά θέματα.

Τελικά, έγινε δυνατή η υπαγωγή της Ένωσης στη ρύθμιση του χρέους σε 120 δόσεις, (528 Ευρω/δόση μηνιαία), από τον Ιούνιο του 2019. Με την συνδρομή της Ε.Ο.ΠΕ., που ανέλαβε να μας επιχορηγεί κάθε δεύτερη δόση, έχουμε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μέχρι σήμερα. Σημαντικό το γεγονός ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ τα σωματεία με το βάρος των δόσεων, εκτός από μια αρχική βοήθεια 25Ευρω τον μήνα , για τέσσερις μήνες, που τους ζητήθηκε.

Άνοιγμα νέου λογαριασμού της Ένωσης στη Τράπεζα Πειραιώς.

Μεταφορά του site της Ένωσης. Κόστος 20 Ε εργασίες + 35 Ε ετησίως, από 35 ευρώ/Μήνα

Καταφέραμε να κάνουμε πράξη την ΔΩΡΕΑΝ  μετάβαση από και προς Αθήνα, των ομάδων που συμμετέχουν στις Εθνικές Κατηγορίες, μέσω των Μινωικών Γραμμών.

Επίσης, η Ένωση, με ενέργειες της, κατάφερε την περίοδο 2019-2020 να προσπελάσει το ξαφνικό εμπόδιο του κλεισίματος λόγω εργασιών του κλειστού ΕΑΚΗ Λϊντο δικαιοδοσίας ΓΓΑ, όπου διεξάγονταν το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων στο Ηράκλειο, καθώς ήταν έδρα για τα τμήματα 4 σωματείων (ΑΘΛΕΣΗ, ΓΕΗ, Πήγασος ,Φιλαθλητικός). Τα πρωταθλήματα διεξήχθηκαν κανονικά στο κλειστό του Ελλ. Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που πρώτη φορά διατέθηκε για αγώνες από την κατασκευή του προ 20ετίας, με ενέργειες της Ε.Σ.ΠΕ.Κ..

Υπενθύμιση: Στις εκλογές που διεξήχθησαν τέλη Δεκεμβρίου 2019, επανεκλέχτηκα, μαζί με ένα ΔΣ από παλιούς και νέους συνεργάτες, συνεχίζοντας έτσι τα όσα είχαν γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή. Μετά, ήρθε η καραντίνα, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και η Ένωση:

Τα θέματα σωματείων και Ένωσης, είναι αυτά που υπάρχουν σε όλη την Ελληνική επαρχία.

•Οικονομικά-ανεύρεση πόρων: με το προηγούμενο καθεστώς φορολογίας των χορηγιών, ήταν πρακτικά ανέφικτη η εξεύρεση μεγάλων χορηγιών, και όλα τα σωματεία εξαρτώνται από την ύπαρξη βασικού χρηματοδότη. Η λειτουργιά εκπαιδευτικών τμημάτων απέφερε έσοδα, αλλά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, αυτά δεν αρκούν. Μετά την καραντίνα, αναμένεται πτώση και των χορηγιών και του αριθμού παιδιών στις ακαδημίες, λόγω φόβου των γονέων, αδικαιολόγητου κατά την ιατρική μου γνώμη, αλλά δεν έχω πρόσβαση στα ΜΜΕ, ώστε να αναστραφεί το κλίμα αυτό.

•Γηπεδικα: κανένα σωματείο δεν εχει ιδιόκτητο κλειστό, πλην του ΟΦΗ, σε όλη την Κρήτη. Στις μεγάλες πόλεις, δημιουργείται συνωστισμός σωματείων από όλα τα αθλήματα, στα υπάρχοντα κλειστά, ( Ηράκλειο 4, Ρέθυμνο 2, Χανιά 2), συνεπώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προπονητικές ώρες για ανάπτυξη. Παραδόξως υπάρχουν κλειστά σε μικρότερες πόλεις–κωμοπόλεις (Ιεράπετρα, Σητεία, Αγ.Νικόλαος, Γούβες Ηρακλείου, Χερσόνησος, Μοίρες, Μελέσσες, Ταυρωνίτης, Σούδα, Ακρωτήρι) εκεί όμως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός αθλητών που θα δώσουν την κρίσιμη μάζα για ανάπτυξη.

•Θέματα ανεύρεσης αθλητών-αθλητριών, δυστυχώς, άλλα αθλήματα προβάλλονται περισσότερο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να προσανατολίζονται προς τα εκει. Στα αγόρια ειδικά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς από την πρώτη δημοτικού κατευθύνονται κατά καραβιές στα καλτσεττα-ποδόσφαιρο, κατά δεύτερον στο μπάσκετ, με αποτέλεσμα στο άθλημα μας να καταλήγουν ελάχιστα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά που έρχονται στο βόλεϊ, έχουν ή γονέα ή συγγενή που έπαιζε. Στα κορίτσια είναι καλύτερα τα πράγματα αριθμητικά, αλλά κι εκεί η έλλειψη ωρών προπονήσεων δεν αφήνει την εξέλιξη.

•Ειδικά για τα σωματεία Εθνικών κατηγοριών, η απόσταση από το κέντρο (Αθήνα) και η ανάγκη μετακινήσεων για τους εκτός έδρας αγώνες, είναι βασικό πρόβλημα. Τα χρήματα που δαπανούμε στη σίτιση και διαμονή αθλητών κατά την μεταφορά και παραμονή στα εκτός έδρας είναι μειονέκτημα απέναντι στις ομάδες του κέντρου, που μπορούν να δαπανήσουν τα αντίστοιχα ποσά σε ενίσχυση με αθλητές /αθλήτριες. Θα θέλαμε να μπορούσαμε να παίρναμε το λεωφορείο μας να πάμε Αθήνα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγ. Παρασκευή, Αργυρούπολη, Ερυθραία, Αμπελοκήπους, Νίκαια, Δραπετσώνα, Βύρωνα κλπ, όπως πάμε στο Ρέθυμνου, η στα Χανιά, αλλά έχουμε θάλασσα ανάμεσα.

Για την συνεργασία με την Ομοσπονδία:

«Η δική μου διάθεση είναι να διορθώσω τα κακώς κείμενα και να φτιάξω το άθλημα στη Κρήτη. Δεν έχω να κερδίσω κάτι προσωπικά, πλην το να παίξουν τα παιδιά μου σε καλύτερο επίπεδο. Ελπίζω οι σχέσεις μας να βελτιωθούν στο μέλλον με τον Ομοσπονδία. Η Ε.Ο.ΠΕ. μας έχει βοηθήσει οικονομικά. Βρήκα χρέος 45 χιλιάδων στην εφορία και η ομοσπονδία μας δίνει το μισό ποσό ετησίως. Άλλη ενίσχυση δεν υπάρχει και για να αναλάβουμε κάποια διοργάνωση, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, την διαμονή, τα μεταφορικά, ενώ στην Αθήνα αναλαμβάνονται διοργανώσεις με πολύ μικρότερο κόστος. Επίσης η ομοσπονδία πληρώνει τον υπάλληλο της Ένωσης».

Σχετικά Άρθρα