Ενημέρωση της Κ.Ε.Δ. για την εκπαίδευση των διαιτητών για την αγωνιστική περίοδο 2019-20

NEWS ,

Η Κ.Ε.Δ./Ε.Ο.ΠΕ. παρουσίασε την εκπαίδευση των διαιτητών από όλη την Ελλάδα για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Αναλυτικά:

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του ετήσιου επιμορφωτικού σεμιναρίου τον Σεπτέμβριο του 2019 διαπιστώσαμε, ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των διαιτητών σε θέματα κανονισμών, σε πολλά μέρη  της Ελλάδας, με αποτέλεσμα πολλοί διαιτητές να μην είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Ήταν επιτακτική η ανάγκη του σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος ενημέρωσής τους.

Με την βοήθεια και υποστήριξη της ΕΟΠΕ σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πρόγραμμα επισκέψεων των μελών της ΚΕΔ σε περιφερειακούς συνδέσμους για επιμόρφωση των διαιτητών. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020 λόγω του κορωνοϊού. Παράλληλα υπήρχε παρουσία των μελών της ΚΕΔ στις μηνιαίες συγκεντρώσεις των συνδέσμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια Διαιτητών και Παρατηρητών στις πόλεις ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΟΡΙΝΘΟ – ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ – ΛΑΡΙΣΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ – ΛΕΙΒΑΔΙΑ – ΛΑΜΙΑ – ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ –ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Είχαν προγραμματιστεί επίσης στην ΡΟΔΟ και στο ΡΕΘΥΜΝΟ, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Επιπλέον, στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, πραγματοποιήσαμε επιμορφωτικά σεμινάρια, για το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος, σε γραμματείες στις πόλεις ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Μάρτιος 2020.

Ξαφνικά, ενώ βαδίζαμε προς την κορύφωση της σεζόν, τα πάντα σταμάτησαν, τα πάντα σίγασαν. Οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους, οι οικογένειες απομονώνονται, οι φίλοι αποστασιοποιούνται μεταξύ τους και τα κράτη περιχαρακώνονται στα σύνορα τους. Ο αθλητισμός σταματά την δραστηριότητά του.

Μέσα σ’ αυτό το καθεστώς φόβου κι απομόνωσης, σκεφτόμαστε πως θα μείνουμε ενεργοί, πως θα μείνουμε κοντά σ’ αυτό που αγαπάμε, πως θα μεταδώσουμε την γνώση, πως θα φέρουμε κοντά τους διαιτητές.

Μέσα απ’ ένα κακό γεννιέται κάτι καινούργιο. Η ανάγκη για επικοινωνία κάνει τους ανθρώπους εφευρετικούς, δημιουργικούς. Πολλοί συμπολίτες μας τραγουδούσαν και χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια, εμείς σκεφτήκαμε και βρήκαμε τρόπους να επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Με τα μέσα που μας παρέχει η τεχνολογία, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με την βοήθεια και την συμπαράσταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετροσφαίρισης, την εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Πρώτα απ’ όλα υλοποιήσαμε την ασύγχρονη εκπαίδευση, δημιουργώντας ομάδες στο Classroom της Google κι εκεί υπάρχει όλο το υλικό που αφορά τους κανονισμούς διαιτησίας, το βιβλίο περιπτώσεων (Casebook) οι οδηγίες προς τους διαιτητές και πολλά βίντεο σχετικά με δύσκολες περιπτώσεις φάσεων. Είναι ένα σημείο αναφοράς, που κάθε διαιτητής ή παρατηρητής μπορεί να επισκεφθεί και ν’ αναζητήσει, ό,τι τον ενδιαφέρει. Όλο αυτό το υλικό ήταν η βάση των μαθημάτων, που έγιναν στην συνέχεια με την σύγχρονη εκπαίδευση εξ αποστάσεως (τηλεδιάσκεψη).

Το δεύτερο κομμάτι του σχεδιασμού μας ήταν σύγχρονη εκπαίδευση εξ αποστάσεως (τηλεδιάσκεψη). Χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Webex. Και στους δύο τρόπους εκπαίδευσης συμμετείχαν πεντακόσιοι εβδομήντα οχτώ (578) διαιτητές, απ’ όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν διαιτητές απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, από τον Έβρο έως την Κρήτη κι από τα Ιόνια νησιά έως τα Δωδεκάνησα.

Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν:

1. Επιλογή δώδεκα (12) καθηγητών διαιτησίας
2. Δημιουργία δώδεκα (12) ομάδων εργασίας στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι διαιτητές, εκτός των διαιτητών των συνδέσμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά (εκτός των νησιών)
3. Δημιουργία ομάδας στην οποία συμμετείχαν οι παρατηρητές και οι καθηγητές διαιτησίας.
4. Οι σύνδεσμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά (εκτός των νησιών) σχεδίασαν και υλοποίησαν την εκπαίδευση με δικό τους σχεδιασμό.

Κάθε καθηγητής δημιούργησε την δική του τάξη Webex, στην οποία συμμετείχαν οι διαιτητές της ομάδας, που είχε προγραμματιστεί να διδάξει.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε πέντε μαθήματα για κάθε ομάδα και κάθε καθηγητής δίδαξε σε διαφορετικές ομάδες.
Ομάδες:

1. Κρήτη: μη αξιολογημένοι διαιτητές και επτά (7) αξιολογημένοι
2. Αχαΐα-Ηλεία-Πιερία: μη αξιολογημένοι διαιτητές και οχτώ (8) αξιολογημένοι
3. Υπόλοιποι νομοί Πελοποννήσου: μη αξιολογημένοι διαιτητές και έξι (6) αξιολογημένοι
4. Λάρισα-Τρίκαλα: μη αξιολογημένοι διαιτητές και πέντε (5) αξιολογημένοι
5. Πέλλα-Σύρος: μη αξιολογημένοι διαιτητές και πέντε (5) αξιολογημένοι
6. Υπόλοιποι νομοί Δυτικής Μακεδονίας-Κομοτηνή: μη αξιολογημένοι διαιτητές και πέντε (5) αξιολογημένοι.
7. Δωδεκάνησα-Μαγνησία-Πάρος: μη αξιολογημένοι διαιτητές και τέσσερις (4) αξιολογημένοι.
8. Μυτιλήνη-Φθιώτιδα-Βοιωτία-Καρδίτσα: μη αξιολογημένοι διαιτητές και έξι (6) αξιολογημένοι.
9. Χίος-Νάξος-Σαντορίνη: μη αξιολογημένοι διαιτητές και τρεις (3) αξιολογημένοι.
10. Δυτική Ελλάδα: μη αξιολογημένοι διαιτητές και έξι (6) αξιολογημένοι.
11. Σάμος-Ικαρία-Καβάλα-Σέρρες-Δράμα: μη αξιολογημένοι διαιτητές και τέσσερις (4) αξιολογημένοι.
12. Έβρος-Τήνος: μη αξιολογημένοι διαιτητές και έξι (6) αξιολογημένοι.

Καθηγητές και ομάδες που δίδαξαν:

1) Βασιλειάδης Βασίλης:    8η-9η-10η-11η-1η-10η-2η
2) Βουδούρης Κων/νος: 5η-6η-12η-11η-9η
3) Γεροθόδωρος Νώντας: 1η-2η-3η-4η-12η-7η
4) Γεωργιάδης Μανώλης: 2η-3η-4η-5η-6η-10η
5) Γεωργουλέας Γιώργος:    7η-11η-8η-9η-11η-1η-12η
6) Δεληκωστίδης Σωτήρης: 9η-10η-1η-2η-5η-4η
7) Θεμελής Μιχάλης: 11η-12η-10η-9η-6η
8) Κουτσούλας Μιχάλης: 4η-5η-12η-6η-7η-8η-11η
9) Μυλωνάκης Αλέξανδρος: 6η-12η-7η-8η-9η-1η-3η-1η
10) Ονόπας Δημήτρης: 3η-4η-5η-6η-7η-8η
11) Ράπτης Βασίλης: 7η-8η-2η-3η
12) Φραγκάκης Νικόλαος:    10η-1η-2η-3η-4η-5η

Θεματολογία:

1η εβδομάδα 27-30/4/2020: 1ος Διαιτητής – Πρωτόκολλο Αγώνων
2η εβδομάδα 4-7/5/2020: 2ος Διαιτητής
3η εβδομάδα 11-114/5/2020: Χειροσήμανση
4η εβδομάδα 18-21/5/2020: Σημειωτής
5η εβδομάδα 25-28/5/2020: Πειθαρχικό – Ανάλυση βίντεο
6η εβδομάδα 1-4/6/2020: Τι γράφουμε στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα – Ανάλυση βίντεο

Στις 29 Ιουνίου 2020 όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε τεστ πολλαπλών επιλογών, το οποίο τους εστάλη ηλεκτρονικά κι είχαν χρόνο 60΄ ν’ απαντήσουν.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και παρουσίαση της παραπάνω θεματολογίας και  στους παρατηρητές-καθηγητές διαιτησίας στις 7, 11 και 21 Μαΐου 2020.

Με την ίδια διαδικασία έγινε και η εκπαίδευση και των διαιτητών του μπιτς βόλεϊ. Η θεματολογία ήταν:

Πρωτόκολλο τραυματισμού και οι αλλαγές του
Πρωτόκολλο ενστάσεων
Πρωτόκολλο αποτυπώματος της μπάλας
Παίξιμο της μπάλας με δάχτυλα
Ανάλυση βίντεο

Η όλη διαδικασία έγινε με την επίβλεψη της ΚΕΔ κι οργανώθηκε με την συνεργασία της ΤΕΔ/ΟΔΒΕ.

Μετά το τέλος της όλης διαδικασίας μπορούμε ασφαλέστατα να πούμε, ότι ξεκίνησε μια διαδικασία κι ένας τρόπος εκπαίδευσης των διαιτητών, ειδικά αυτών που βρίσκονται μακριά από Αττική και Θεσσαλονίκη. Εκείνο που εισπράξαμε από τους συμμετέχοντες είναι, ότι έμειναν ικανοποιημένοι, γιατί πολλοί από αυτούς έμαθαν πράγματα, τα οποία άκουγαν για πρώτη φορά. Η πλατφόρμα Webex θα χρησιμοποιηθεί και την νέα αγωνιστική περίοδο, με μηνιαία μαθήματα ανά σύνδεσμο. Το υλικό υπάρχει, η γνώση και η εμπειρία των καθηγητών εγγυάται την όλη διαδικασία. Με την βοήθεια και την συμπαράσταση της ΕΟΠΕ βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον και στοχεύουμε στο να κάνουμε την διαιτησία καλύτερη και να την αναβαθμίσουμε. Μέσα απ’ όλο αυτό γινόμαστε όλοι καλύτεροι και είμαστε σίγουροι, ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.

Όλη αυτή η «απομόνωση» λόγω Κορονοϊού μας δίδαξε, ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Αυτό θα το κάνουμε και θα το πετύχουμε με σύνεση, ταπεινότητα και επιμονή. Δεν εφησυχάζουμε και δεν σταματάμε. Από τώρα θ’ αρχίσουμε τον σχεδιασμό και σύντομα θα προγραμματίσουμε την εκπαίδευση της νέας αγωνιστικής περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη μας τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων.

ΚΕΔ/ΕΟΠΕ

Σχετικά Άρθρα