Φεντερίκο Φεράρο: «Πρότυπα για τα νέα παιδιά Στέλλα, Ανθή και Όλγα»

NEWS ,

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας βόλεϊ (CEV), ο Ιταλός δημοσιογράφος Φεντερίκο Φεράρο, μίλησε από την Άγκυρα στο volleyball.gr για το νέο πρότζεκτ με την συνδιοργάνωση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από 4 χώρες και αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και την ανάπτυξη που έχει τα τελευταία χρόνια τόσο σε αγωνιστικό όσο και δημοσιογραφικό επίπεδο. Αναλυτικά:

Για την δυσκολία να διοργανώσεις από πλευράς επικοινωνίας ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται σε 4 χώρες: «Είναι ένα συναρπαστικό πρότζεκτ. Είναι κάτι καινούργιο για όλους μας, όχι μόνο για τις διοργανώτριες χώρες αλλά και για την CEV. Από πλευράς επικοινωνίας, οι 4 χώρες δουλεύουν πολύ καλά, οργανωμένα όχι μόνο ατομικά αλλά και ομαδικά. Πάντα υπάρχουν διαφορές, προτεραιότητες, αλλά καταλαβαίνουν το κοινό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Το να διοργανώσεις ένα ευρωπαϊκό σε 4 χώρες και όχι τέσσερα διαφορετικά τουρνουά ανά χώρα».

Το πιο δύσκολο πράγμα που έπρεπε να ξεπεράσει: «Το γεγονός ότι είναι ένα ευρωπαϊκό, δουλεύεις με 4 χώρες και έχεις πολύ κόσμο που πρέπει να συντονίσεις και να παρακολουθείς. Δεν θα έλεγα ότι η δουλειά έχει πολλαπλασιαστεί επί τέσσερα, αλλά μιλάς και δουλεύεις με πολύ περισσότερο κόσμο. Βέβαια όλο αυτό είναι πολύ καλό, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδέες και μαθαίνεις πολλά».

Για τον όμιλο στην Άγκυρα: «Η Τουρκία έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει πολλά τουρνουά της CEV και της FIVB. Το βόλεϊ έχει μεγαλώσει πολύ στη χώρα λόγω των επιτυχιών που έχουν οι σύλλογοι τους, ειδικά στις γυναίκες και υπάρχει μεγάλη προσοχή από τα μίντια. Θα έλεγα πως για τους δημοσιογράφους είναι όλα στην εντέλεια και το παραμικρό πρόβλημα που ίσως παρουσιάζεται, λύνεται αμέσως. Η Φινλανδία επανήλθε σε ευρωπαϊκό μετά το 1989, η Ελλάδα μετά το 2001 και χαίρομαι που βλέπω δημοσιογράφους από αυτές τις χώρες να προβάλουν τις Εθνικές τους ομάδες. Το γεγονός ότι επέστρεψαν στο προσκήνιο φέρνει και την ανάλογη προβολή. Το γυναικείο βόλεϊ στην Γαλλία δεν είναι τόσο γνωστό όσο το ανδρικό και η L' Equipe έχει στείλει δημοσιογράφο και από το 2008 που είμαι στη CEV δεν θυμάμαι συνάδελφο του συγκεκριμένου μέσου να καλύπτει βόλεϊ».



Για την ομάδα της Ελλάδας:  «Ήταν η πρώτη φορά που την είδα από κοντά. Θυμόμουν την Ανθή Βασιλαντωνάκη και την Όλγα Στράντζαλη απ' όταν ήταν 15 χρονών και έπαιζαν στο ευρωπαϊκό Κ18 και χαίρομαι για την εξέλιξη που έχουν ως αθλήτριες. Είναι τα αστέρια της ομάδας μαζί με την πασαδόρο Στέλλα Χριστοδούλου. Έμεινα εντυπωσιασμένος από το αήττητο της Ελλάδα στα προκριματικά και περίμενα να δω πως θα είναι στο ευρωπαϊκό, γιατί το επίπεδο είναι διαφορετικό. Το γεγονός ότι προκρίθηκαν σε έναν δύσκολο όμιλο δείχνει την ποιότητα της ομάδας και πως έχουν μέλλον».

Για τον χαρακτήρα των αθλητριών της Ελλάδας: «Όλες είναι εξαιρετικές. Ειδικά η Χριστοδούλου και η Στράντζαλη είναι πάντα με το χαμόγελο, δεν σου λένε ποτέ όχι και είναι πολύ ομιλητικές. Μπορούν να γίνουν πρότυπα για το Ελληνικό γυναικείο βόλεϊ. Το ίδιο και η Ανθή (σ.σ. Βασιλαντωνάκη). Έχουν εμπειρία εντός και εκτός γηπέδων και ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν καταστάσεις με τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους».

Για την συνεργασία του με την Ε.Ο.ΠΕ.: «Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Φέτος ζητήσαμε πολλά από τις ομοσπονδίες για τα ευρωπαϊκά και θέλαμε να μας βοηθήσουν στη προβολή της διοργάνωσης. Η απάντηση που πήραμε από όλες ήταν θετική, άλλες έκαναν περισσότερα, άλλες λιγότερα και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έκαναν πολλά. Υπάρχει καλή επικοινωνία και για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό. Στόχος μας είναι να προβάλουμε τις αθλήτριες και να μάθουμε περισσότερα για εκείνες σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο πόσους πόντους πέτυχε ή πόσα μπλοκ έκανε. Πως ξεκίνησαν το βόλεϊ, τι τις έκανε να το αγαπήσουν είναι από τα στοιχεία που θέλουμε, γιατί μπορούν να γίνουν και πρότυπα για τους νέους και τις νέες που θέλουν να ξεκινήσουν να παίζουν. Το είπα και στην Χριστοδούλου, αν νιώθει ευθύνη που αποτελεί πρότυπο για τις νέες αθλήτριες στην Ελλάδα που την παρακολουθούν και αυτή όπως και άλλες έχουν καταλάβει τον ρόλο τους. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολα χρόνια, όχι μόνο στο βόλεϊ αλλά και ως χώρα. Το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Για το ευρωπαϊκό ανδρών που ακολουθεί: «Το καλεντάρι μας είναι πολύ σφιχτό. Μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το ευρωπαϊκό γυναικών, όμως δουλεύουμε παράλληλα και για τους άνδρες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου που θα έχουν τελειώσει οι δύο διοργανώσεις θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα με 8 χώρες συνολικά να πραγματοποιούν δύο ευρωπαϊκά. Συνήθως είναι οι ίδιες χώρες που τα διοργανώνουν και αυτό το φορμάτ δίνει την ευκαιρία σε χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν από μόνες τους, να δουν πως είναι να φιλοξενούν ένα τέτοιο event. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Σλοβακία που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης αλλά και εισιτηρίων στο γήπεδο. Σε κάθε παιχνίδι σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αυτό μιλάει από μόνο του».

Για την 4η χώρα που θα φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό του 2021: «Μέχρι στιγμής για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχουμε "κλείσει" τρεις χώρες, την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Μας λείπει ακόμα μία και η CEV βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετές χώρες και θα δούμε στο άμεσο μέλλον».  

Σχετικά Άρθρα