Η ανασκόπηση του Ελληνικού Βόλεϊ και Beach Volley για το 2022

NEWS ,

Με όμορφες αναμνήσεις αποχαιρετά το 2022 το Ελληνικό Βόλεϊ. Από την τρίτη συνεχόμενη πρόκριση των Εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, στις παρουσίες τριών αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων σε τελικές φάσεις Ευρωβόλεϊ, στο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού σε άνδρες και γυναίκες, στην κατάκτηση των κυπέλλων ανδρών και γυναικών από τον Π.Α.Ο.Κ. και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

Στο beach volley η Ελλάδα φιλοξένησε τρεις διεθνείς διοργανώσεις σε Ρόδο, Ίο και Λουτράκι, ενώ το Πανελλήνιο πρωτάθλημα επέστρεψε στη πλατεία Συντάγματος, με το σιρκουί να περιλαμβάνει σταθμούς σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Άγιο Νικόλαο.

Το volleyball.gr σας παρουσιάζει μέσα από φωτογραφίες τις κορυφαίες στιγμές του Ελληνικού Βόλεϊ και Beach Volley για το 2022.

Η χρονιά των εθνικών ομάδων

Πέντε από τις έξι εθνικές ομάδες κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκριση τους στις τελικές φάσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τους πρωταθλημάτων μέσα στο 2022.

Οι εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών, έχοντας πλέον ιταλική καθοδήγηση καθώς προπονητές ανέλαβαν οι Ντάντε Μπονιφάντε, Μαρτσέλο Αμποντάντζα αντίστοιχα, κατάφεραν να εξασφαλίσουν για τρίτη συνεχόμενη φορά την παρουσία τους σε τελική φάση Ευρωβόλεϊ.

Οι άνδρες που έκαναν το 6χ6 στον προκριματικό όμιλο θα ταξιδέψουν αρχές Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ (Γαλλία, Τουρκία,  Ρουμανία, Πορτογαλία και Ισραήλ οι αντίπαλοι μας), ενώ οι γυναίκες (προκρίθηκαν με ρεκόρ 4 νίκες-2 ήττες) στα μέσα Αυγούστου θα βρεθούν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (Τουρκία, Σουηδία, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία   οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε).



Πριν τους αγώνες των προκριματικών ομίλων τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα είχαν συμμετάσχει στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας με την εθνική ανδρών να καταλαμβάνει την 7η θέση και η εθνική γυναικών την 5η.



Στα τελικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων προκρίθηκαν και τρεις από τις τέσσερις αναπτυξιακές εθνικές ομάδες που διεκδίκησαν την πρόκριση, με την επιτυχία τους να αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς προέκυψε μετά από μία πολύ δύσκολη διετία λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Στα αγόρια η αρχή έγινε με την εθνική Παίδων (Κ18) που προκρίθηκε στα τελικά μετά από 4 χρόνια για 4η φορά στην ιστορία της καταλαμβάνοντας την 9η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γεωργία.



Η εθνική εφήβων (Κ20) πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία όπου κατέλαβε την 12η θέση.



Τέλος η Εθνική Κ19 (Νεανίδων) συμμετείχε στην τελική φάση που φιλοξενήθηκε τον Αύγουστο στη Βόρειο Μακεδονία καταλαμβάνοντας την 9η θέση.



Νταμπούχος ο Παναθηναϊκός στις γυναίκες



Στη κορυφή της Ελλάδας μετά από 11 χρόνια επανήλθε ο Παναθηναϊκός, με την κατάκτηση του 24ου πρωταθλήματος Ελλάδας, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 3-2 νίκες στους τελικούς της Volley League Γυναικών.

Οι «πράσινες» νωρίτερα στη σεζόν πανηγύρισαν στο Ηράκλειο Κρήτης και το Κύπελλο Ελλάδας, το έκτο στην ιστορία τους και πρώτο μετά το 2010. Στον ημιτελικό νίκησαν τον Ηλυσιακό με 3-0 σετ και στον τελικό στο κλειστό του Λίντο επιβλήθηκαν του Α.Ο. Θήρας με 3-1 σετ.



Πρωταθλητής στους άνδρες ο Παναθηναϊκός



Το 16ο Εθνικό πρωτάθλημα και 20ο συνολικά (μαζί με τους πανελλήνιους τίτλους) γιόρτασε το 2022 η ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου κατέκτησε τη Volley League τη σεζόν 2021-22, σηκώνοντας τον τίτλο στο κλειστό του Ο.Α.Κ.Α..

Δεύτερος τίτλος Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» για τον Παναθηναϊκό



Λίγες ημέρες μετά τους πανηγυρισμούς για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός πάλι στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι σήκωσε το τρόπαιο του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Τέταρτο Κύπελλο Ελλάδας για τους άνδρες του Π.Α.Ο.Κ.



Για τρίτη συνεχόμενη φορά και τέταρτη συνολικά ο Π.Α.Ο.Κ. πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στο final-4 που διεξήχθη στην Γλυφάδα επικράτησε στον ημιτελικό με 3-2 σετ του Ολυμπιακού και στον τελικό νίκησε με 3-0 σετ τον Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ.

Πρωταθλητής στη Pre League ανδρών ο Πήγασος Πολίχνης, άνοδος μαζί με Άθλο Ορεστιάδας και Αριστοτέλη Σκύδρας



Ο Πήγασος Πολίχνης το 2022 κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Pre League ανδρών και για δεύτερη φορά στην ιστορία του πήρε την άνοδο για τη Volley League. Στη μεγάλη κατηγορία ανέβηκαν επίσης ο Άθλος Ορεστιάδας και ο Αριστοτέλης Σκύδρας

Πρωτάθλημα στη Pre League γυναικών για τον Ζ.Α.Ο.Ν. και άνοδος μετά από 19 χρόνια, στη Volley League γυναικών και το Αιγάλεω




Μετά από 19 χρόνια απουσίας ο Ζ.Α.Ο.Ν. πήρε την άνοδο για τη Volley League γυναικών. Μαζί του ανέβηκε και το Αιγάλεω, το οποίο για πρώτη φορά βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία.

Back to Back για τους έφηβους του Πήγασου Πολίχνης



Το back 2 back έκανε ο Πήγασος Πολίχνης στους εφήβους, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος αγοριών Κ21 για τέταρτη φορά στην ιστορία του.

Πρωταθλητής και στους παίδες ο Πήγασος Πολίχνης



Τον δεύτερο τίτλο σε επίπεδο παίδων κατέκτησε ο Πήγασος Πολίχνης το 2022, έξι χρόνια μετά το παρθενικό του τρόπαιο στον θεσμό.

Επιστροφή στη κορυφή για τις νεάνιδες του Π.Α.Ο.Κ.



Ο Π.Α.Ο.Κ. επέστρεψε στη κορυφή σε επίπεδο νεανίδων μετά από απουσία ενός χρόνου και για τρίτη φορά στην ιστορία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρώτος τίτλος κορασίδων για τον Ιωνικό Νίκαιας



Πρωταθλητής για πρώτη φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, κατακτώντας τον παρθενικό του τίτλο σε επίπεδο κορασίδων το 2022.

Τρεις διεθνείς διοργανώσεις beach volley

Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Beach Volley βρέθηκαν το 2022 η Ρόδος, η Ίος και το Λουτράκι.

Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων φιλοξένησε τουρνουά του World Tour κατηγορίας Futures, επιστρέφοντας στη διεξαγωγή παγκοσμίων διοργανώσεων beach volley μετά από 18 χρόνια.

Η Ίος για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία έφερε στις Κυκλάδες μερικές από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, διοργανώνοντας παγκόσμιο τουρνουά κατηγορίας Futures.

Στο Sport Camp στο Λουτράκι φιλοξενήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου το μέλλον του Ευρωπαϊκού beach volley, με τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Beach Volley K18, με την πόλη της Πελοποννήσου να επιστρέφει στη διεξαγωγή σπουδαίων διοργανώσεων μετά από 14 χρόνια, καθώς το 2008 είχε φιλοξενήσει και πάλι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα beach volley K18.

Τέσσερις σταθμοί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα beach volley



Το 2022 σημάδεψε και την επιστροφή του Πανελληνίου πρωταθλήματος Beach Volley στη πλατεία Συντάγματος. Μετά το 2010, στην εμβληματική πλατεία στο κέντρο της Αθήνας στήθηκε γήπεδο beach volley για τη διεξαγωγή του Athens Golden Cup.

Για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Beach volley πέρασε και από την πλατεία Αριστοτέλους, με την καινοτομία ότι φέτος στήθηκαν δύο γήπεδα beach volley.

Για πρώτη φορά διεξήχθη τουρνουά Masters στην πλατεία Δημοκρατίας στη Ξάνθη, μπροστά στο «μεγάλο ρολόι».

Οι πρωταθλητές Ελλάδας σε άνδρες και γυναίκες στο beach volley για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκαν στον Άγιο Νικόλαο, με τη πρωτεύουσα του Λασιθίου να έχει γίνει συνώνυμη με τα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος beach volley.

Πέμπτος τίτλος για τον Θοδωρή Παπαδημητρίου, πρώτο για τον Παναγιώτη Ιωαννίδη



Το πέμπτο του πρωτάθλημα Ελλάδας στην άμμο πανηγύρισε ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει κατακτήσει τους τρεις από τους πέντε του τίτλους στην άμμο του Αγίου Νικολάου. Αντίθετα, το πρώτο του πρωτάθλημα κατέκτησε ο συμπαίκτης του Παναγιώγης Ιωαννίδης.

Παρθενικό πρωτάθλημα για Δήμητρα Καραγκούνη, Ηλέκτρα Αγριοδήμου



Την σκυτάλη από την αδερφή της Πένυ Καραγκούνη πήρε στον Άγιο Νικόλαο η Δήμητρα Καραγκούνη που μαζί με την Ηλέκτρα Αγριοδήμου κατέκτησαν τον τίτλο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα beach volley.

Ευρωπαϊκό beach volley Κ18: Οι κατατάξεις των ελληνικών ομάδων



Έξι συμμετοχές ομάδων είχαμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα beach volley K18 που διεξήχθη στο Λουτράκι, με τρεις ομάδες σε κάθε φύλο.

Στα αγόρια, οι Δωδεκανήσιοι Δημήτρης Καλιόζης, Γιάννης Καρδούλιας κατέλαβαν την 9η θέση, ο Αθηναίος Αντώνης Καρύκας και ο Κρητικός Κώστας Βένιος πήραν την 17η θέση και οι Θρακιώτες Κυριάκος Κεσκίνης, Ανδρέας Κοντοστάθης την 21η.

Στα κορίτσια, οι Αθηναίες Κατερίνα Κατέρη, Αγγελική Κοντακιώτη κατέκτησαν την 17η θέση, η Θεσσαλονικιά Ελπίδα Πιτσιγκώνη και η Ροδίτισσα Σταματία Γκιζέττη την 21η και οι Κρητικές Ιωάννα Κοντζεδάκη, Ελευθερία Φετφατζή την 25η.

Ευρωπαϊκό beach volley Κ20: Στην 13η θέση Καλιόζης, Καρδούλιας, στην 17η Πιτσιγκώνη, Γκιζέττη



Την 13η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα beach volley K20 που διεξήχθη στη Τουρκία κατέκτησαν στα αγόρια οι Δωδεκανήσιοι Γιάννης Καρδούλιας και Δημήτρης Καλιόζης, ενώ στα κορίτσια η Θεσσαλονικιά Ελπίδα Πιτσιγκώνη με την Ροδίτισσα Σταματία Γκιζέττη κατέλαβαν την 17η θέση.

Ευρωπαϊκό beach volley Κ22: Στην 17η θέση Αντωνακάκη, Περδικάκη και 25η θέση Βογιατζόγλου, Κουρτίδης







Στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022 το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα beach volley K22, με τη συμμετοχή των Κρητικών Γεωργίνα Αντωνακάκη Ιωάννα Περδικάκη που κατέλαβαν την 17η θέση, ενώ οι Θεσσαλονικείς Παναγιώτης Βογιατζόγλου, Αλέξανδρος Κουρτίδης στα αγόρια κατέκτησαν την 25η θέση.

Πρωτάθλημα στη κατηγορία Κ22 για Δημήτρη Καλιόζη, Γιάννη Καρδούλια και Ειρήνη Αργυρίου, Ιφιγένεια Κωστάκη



Το πρωτάθλημα Ελλάδας στη τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος beach volley K22 κατέκτησαν οι Δωδεκανήσιοι Δημήτρης Καλιόζης, Γιάννης Καρδούλιας στα αγορία, ενώ στα κορίτσια οι Θεσσαλονικιές Ειρήνη Αργυρίου, Ιφιγένεια Κωστάκη πήραν τον τίτλο.

Κορυφή στη κατηγορία Κ19 για Δημήτρη Καλιόζη, Γιάννη Καρδούλια και τις αδερφές Φανιουδάκη



Στις εγκαταστάσεις του Καρτερού στο Ηράκλειο Κρήτης διεξήχθη η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος beach volley K19 με τους Δωδεκανήσιους Δημήτρη Καλιόζη, Γιάννη Καρδούλια να διπλασιάζουν τους τίτλους τους. Στα κορίτσια, οι Κρητικές Ελευθερία και Νικολέτα Φανιουδάκη κατέκτησαν το πρωτάθλημα.

Πρωτάθλημα στη κατηγορία Κ17 για Αλεξανδρούπολη και Κρήτη



Πρωταθλητές Ελλάδας στα αγόρια κάτω των 17 ετών αναδείχθηκαν οι Αλεξανδρουπολίτες Κυριάκος Κεσκίνης και Ανδρέας Κοντοστάθης, ενώ στα κορίτσια οι Κρητικοπούλες Ευθυμία Καλουτσάκη και Θέμις Ματαλλιωτάκη ήταν οι μεγάλες νικήτριες.

Σχετικά Άρθρα