Η ιστορία του Beach Volley στην Ελλάδα

Ιστορία ,

Το πρώτο επίσημο τουρνουά με συμμετοχή 32 ομάδων και 128 αθλητών το διοργάνωσε από τις 1 έως τις 7 Αυγούστου 1988 η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής (ΕΣΠΕΔΑ) στην παραλία του ΕΟΤ στην Βάρκιζα με ομάδες τεσσάρων παικτών (4Χ4), ενώ το γήπεδο είχε διαστάσεις 7 μ. 50 μ. Χ 7 μ.50 μ. Νικητές αναδείχθηκαν η ομάδα των Γολέμη / Τζεβελεκίδη / Τσίγκου / Σαβρανίδη που στον τελικό νίκησαν 11-5, 11-5 την ομάδα των Αναγνωστόπουλου / Αυγερόπουλου, Τσιρώνη / Παπαδάτου. Στις γυναίκες έγιναν αγώνες επίδειξης. Η ομάδα των Χαριτίδου / Μάρκου / Φαχουρίδου / Κοκκαλίδου νίκησε στον τελικό τις Πλιώτα / Μουζακίτου / Σουρβίνου / Πίκιου 15-6, 15-10.

Το 1989 (27-30 Ιουλίου) η ΕΣΠΕΔΑ διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Βάρκιζα όπου διεξήχθησαν για πρώτη φορά στους άνδρες αγώνες 3 Χ 3. Στα τρία τουρνουά που διοργανώθηκαν στη Βάρκιζα το 1990 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητών Πετοσφαίρισης (ΠΑΣΑΠ) οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος και Δημήτρης Γόντικας πήραν τα δύο πρώτα τουρνουά, ενώ το τρίτο κέρδισαν αήττητοι οι Γιώργος Σπανός, Γιώργος Λυκούδης και Δημήτρης Καζάζης. Μετά το τέλος των αγώνων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ατομική κατάταξη. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Μ. Τριανταφυλλίδης (605 βαθμοί), Γ. Σπανός (605 β.) Τ. Τεντζέρης (575 β.).

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα με εννιά τουρνουά ξεκίνησαν το 1991 από την ιδιωτική εταιρία VPA, μετά από εκχώρηση του σχετικού δικαιώματος από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ). Διεξήχθησαν τουρνουά και εκτός Αττικής όπως στην Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και τη Καλαμάτα και οι ομάδες συνέχιζαν να αγωνίζονται με τρεις αθλητές η κάθε μια και σε γήπεδα διαστάσεων 9 μ. Χ 9 μ. Το 1992 το πρωτάθλημα διοργάνωσε και πάλι η VPA. H τριπλέτα των Τριανταφυλλίδη / Σπανού / Ανδρεόπουλου μονοπώλησε τις πρωτιές έχοντας δυσκολότερο αντίπαλο την ομάδα των αδελφών Καζάζη / Ανδρεάδη. Τουρνουά σταθμός ήταν αυτό που έγινε 18-19 Ιουλίου στην Παλαιά Φώκαια καθώς είχαμε για πρώτη φορά διεξαγωγή αγώνων με βάση τους Διεθνείς Κανονισμούς (ομάδες των δύο παικτών (2 Χ 2). Στις γυναίκες, η τριάδα των Μήτση / Ροτσίδου / Κωστοπούλου σάρωσαν όλα τα τουρνουά κατακτώντας και τη πρώτη θέση στην κατάταξη με 1725 βαθμούς. Το 1993 ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης αποχώρησε από την εθνική ομάδα και μαζί με τους αδελφούς Καζάζη έφτιαξαν ασυναγώνιστη τριπλέτα που κυριάρχησε σε όλα τα τουρνουά. Οι Μ. Τριανταφυλλίδης / Στέλιος Καζάζης μοιράστηκαν την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη με 2520 βαθμούς, ενώ ο Δημήτρης Καζάζης έμεινε τρίτος με 2370 και ο Γ. Φάκας τέταρτος με 1200. Στις γυναίκες η Λία Μήτση αποχώρησε λόγω εγκυμοσύνης και στην κορυφή πέρασαν οι Κίτσα Γιαλένιου και Αγκι Μπάμπουλη με 1540 βαθμούς και τρίτη η Μαρία Κωστοπούλου με 1250.

Χρονιά σταθμός ήταν το 1994 όπου η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) διοργάνωσε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με οκτώ τουρνουά και συνολικά έπαθλα 21.6 εκ. δραχμές. Έλαβαν μέρος 110 αθλητές και 39 αθλήτριες. Η σημαντικότερη καινοτομία ήταν η καθιέρωση αγώνων με ομάδες δύο παικτών (2Χ2) όπως στο Παγκόσμιο Beach Volleyball. Οι Μ. Τριανταφυλλίδης / Σ. Καζάζης κέρδισαν τα τρία από τα επτά τουρνουά, ενώ σε δύο ήταν απόντες λόγω της συμμετοχής τους σε τουρνουά του Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Beach Volleyball. Την ίδια χρονιά διακρίθηκαν και οι Παναγιώτης Μαυράκης και Βαγγέλης Κουτουλέας που μαζί με τους δύο πρώτους συγκρότησαν τις εθνικές ομάδες. Στις γυναίκες οι Λία Μήτση και Αγκη Μπάμπουλη κατέκτησαν τα πέντε από επτά τουρνουά. Τα υπόλοιπα δύο πήραν οι Εφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου οι οποίες κατέκτησαν έτσι τις πρώτες τους αγωνιστικές διακρίσεις. Στη πρώτη θέση της ατομικής γενικής κατάταξης ισοβάθμησαν οι Λ. Μήτση / Α. Μπάμπουλη με 4.000 βαθμούς και ακολούθησαν η Βάσω Καραντάσιου με 3.500 βαθμούς και η Εφη Σφυρή με 2.900 βαθμούς. Από το 1995 μέχρι και σήμερα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα διοργανώνονται σε όλες τις κατηγορίες (Ανδρών-Γυναικών-Νέων-Νεανίδων-Παίδων-Κορασίδων-Παμπαίδων- Παγκορασίδων), ενώ η τηλεόραση και οι χορηγοί αποτελούν μόνιμο σύντροφο όλων των διοργανώσεων.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ BEACH VOLLEYBALL

Παρά την σχετική μικρή ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας, έχουν ήδη ξεχωρίσει με τις επιτυχίες τους και τη συνολική παρουσία τους αρκετοί Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.

Πιο πρόσφατα ξεχωρίζει η παρουσία της ομάδας Βάσω Καραντάσιου - Βίκυ Αρβανίτη που πέτυχαν την περίοδο 2005 μερικές από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του Ελληνικού Beach Volleyball, το χρυσό μετάλλιο στο Τουρνουά Grand Slam της Νορβηγίας το ασημένιο μετάλλιο στο Τουρνουά Open του Μιλάνου και την 4η θέση στο Τουρνουά Open της Αθήνας, και φυσικά το χρυσό μετάλλιο στον Τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005 (Μόσχα, Αύγουστος 2005).

Εξίσου επιτυχημένη κρίνεται και η πορεία της 2ης Ελληνικής ομάδας, των Θάλεια Κουτρουμανίδου - Μαρία Τσιαρτσιάνη, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Τουρνουά Open της Πορτογαλίας και της Ρωσίας και του χάλκινου μεταλλίου στο Τουρνουά Open της Ινδονησίας.

Η Βάσω Καραντάσιου μαζί με την Εφη Σφυρή εχει πετύχει εξίσου σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για το Ελληνικό Beach Volleyball, όπως η 17η θέση στην Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ, η 9η θέση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2001, ενώ έχουν κατακτήσει και τέσσερις Πανελλήνιους τίτλους. Τον Ιούλιο του 2002 οι δυο Ελληνίδες αθλήτριες σημείωσαν την 1η μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Beach Volleyball σε Παγκόσμιο Επίπεδο, με την κατάληψη της 3ης θέσης στο Τουρνουά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γυναικών που διεξήχθη στην Ρόδο.

Στην κατηγορία Ανδρών και σε διεθνές επίπεδο τις σημαντικότερες επιτυχίες έχει πετύχει η ομάδα των Θανάση Μιχαλόπουλου και Μάνου Ξενάκη, κατακτώντας την 9η θέση στο Τουρνουά Open 2005 της Αθήνας και η 17η θέση στο Τουρνουά Grand Slam 2005 του Παρισιού. Ο Θανάσης Μιχαλόπουλος έχει κατακτήσει και την 17η θέση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Στην κατηγορία ανδρών, τέσσερις Πανελλήνιος τίτλους έχει κατακτήσει Θανάσης Μιχαλόπουλος, τρεις ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης και από δυο ο Μανώλης Ρουμελιώτης, ο Στέλιος Καζάζης, ο Μιχάλης Αλεξανδρόπουλος και ο Μανώλης Ξενάκης, ενώ έναν τίτλο έχουν κατακτήσει ο Παύλος Μπελιγράτης, ο Δημήτρης Καζάζης, ο Παναγιώτης Μαυράκης, ο Βαγγέλης Οικονόμου, ο Βαγγέλης Κουτουλέας, ο Πάνος Δημητρακάκος, ο Ηλίας Αραμπατζής, ο Γιώργος Κνάπεκ, και ο Γιώργος Κουλιέρης. Η Ανδρική Εθνική ομάδα που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τον Θανάση Μιχαλόπουλο και τον Παύλο Μπελιγράτη, κατέκτησε την 17η θέση.

Στην κατηγορία γυναικών, πέντε Πανελλήνιος τίτλους έχουν κατακτήσει η Εφη Σφυρή και η Βάσω Καραντάσιου, τρείς η Αγκι Μπάμπουλη, δυο η Μαρία Τσιαρτσιάνη, η Πόλα Κίτσου και η Ιγκριντ Μουρζάκου και απο έναν η Θάλεια Κουτρουμανίδου, η Φιντάνκα Σαπαρέφσκα, η Αννα Ξερικού, η Λία Μήτση, και η Μαριάννα Χούντα. Άλλες σημαντικές επιτυχίες για το Ελληνικό Beach Volleyball είναι και η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 2002 από την ομάδα του Ανδρέα Γκόρτσανιουκ και του Θεόδωρου Παπαδημητρίου, της 4ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών / Γυναικών 2002 με τις ομάδες του Ανδρέα Γκόρτσανιουκ και του Γιώργου Κνάπεκ, της Θάλειας Κουτρουμανίδου και της Βασιλικής Αρβανίτη, της 1ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων 1999 από την ομάδα της Θάλειας Κουτρουμανίδου και της Ρούλας Θεοδώρου και της 2ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων 1999 από την ομάδα των Παύλου Μπελιγράτη και του Δημήτρη Κελεπούρη.

Βάσω Καραντάσιου - Βίκυ Αρβανίτη

Χρυσό μετάλλιο 2005 Στάβαγκερ Γκραν Σλαμ Παγκόσμιο
Χρυσό μετάλλιο 2005 Λουκέρνη Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2005 Μόσχα Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2006 Αλάνια Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2006 Λουκέρνη Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2007 Σεν Πόλτεν Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2007 Βαλένθια Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2008 Λουκέρνη Ευρωπαϊκό
Χρυσό μετάλλιο 2008 Μπλάκπουλ Ευρωπαϊκό
Αργυρό μετάλλιο 2005 Μιλάνο Παγκόσμιο
Αργυρό μετάλλιο 2008 Στάβαγκερ Παγκόσμιο
Αργυρό μετάλλιο 2005 Βαλένθια Ευρωπαϊκό
17η θέση Πεκίνο 2008 Ολυμπιακοί Αγώνες

Θάλεια Κουτρουμανίδου - Μαρία Τσιαρτσιάνη

Αργυρό μετάλλιο 2005 Εσπίνιο Παγκόσμιο
Χάλκινο μετάλλιο 2005 Πούκετ Παγκόσμιο
Χάλκινο μετάλλιο 2008 Μπλάκπουλ Ευρωπαϊκό
Αργυρό μετάλλιο 2005 Τουρνουά Open Ρωσίας
2008 Πεκίνο 9 η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες

Βάσω Καραντάσιου-Έφη Σφυρή

Χρυσό μετάλλιο 1999 Ξυλόκαστρο Ευρωπαϊκό
Χάλκινο μετάλλιο 2002 Ρόδος Παγκόσμιο
Χρυσό μετάλλιο 2001 Γιέσολο Ευρωπαϊκό
17η θέση στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ 2000
9η θέση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004

Θανάσης Μιχαλόπουλος-Μάνος Ξενάκης

9η θέση Τουρνουά Open 2005 Αθήνας
17η θέση Τουρνουά Grand Slam 2005 Παρισιού

Θανάσης Μιχαλόπουλος-Παύλος Μπελιγράτης

17η θέση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας

Ανδρέας Γκόρτσανιουκ -Θεόδωρος Παπαδημητρίου

2η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 2002

Ανδρέας Γκόρτσανιουκ-Γιώργος Κνάπεκ

4η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών / Γυναικών 2002

Θάλεια Κουτρουμανίδου-Βασιλική Αρβανίτη

4η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών / Γυναικών 2002

Θάλεια Κουτρουμανίδου-Ρούλα Θεοδώρου

1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων 1999

Παύλος Μπελιγράτης-Δημήτρης Κελεπούρης

2η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων 1999

Σχετικά Άρθρα