Η ιστορία του Beach Volley στο Εξωτερικό

Ιστορία ,

Τo Beach Volley στον Κόσμο

Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί ότι το Beach Volleyball θα είχε φθάσει σε τόσο ψηλά σημεία δημοτικότητας ώστε να συμπεριληφθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και να αποτελεί αυτή την στιγμή ένα από τα πιο δημοφιλή Ολυμπιακά αθλήματα? Σίγουρα όχι ο William Morgan, που επινόησε το Βόλεϊμπολ το 1895. Και σίγουρα όχι ο Paul Johnson, που ήταν αυτός που έπαιξε τον πρώτο αγώνα με ομάδες των δυο αθλητών η κάθε μια, στην παραλία της Santa Monica Το 1930. Ο Paul Johnson  «βαρέθηκε» όπως αναφέρεται να περιμένει περισσότερους αθλητές να εμφανισθούν και αποφάσισε μαζί με άλλους τρεις συναθλητές του να δοκιμάσουν έναν αγώνα πρώτα στο 1⁄4 ενός κανονικού γηπέδου, μετά στο μισό και τελικά σε ολόκληρο γήπεδο.
Το Beach Volleyball είναι ένα ξεχωριστό άθλημα που καταφέρνει να συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία όπως ψηλό αθλητικό επίπεδο και ξεχωριστές συνθήκες διεξαγωγής. Το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου (και τελευταία τα ιστορικά κέντρα γνωστών πόλεων) και έχει μια ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούν η μουσική και οι έντονοι ρυθμοί δίνουν ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους το παρακολουθούν.
Παράλληλα, ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας των αγωνιζομένων συμπληρώνει την εικόνα αυτού του συναρπαστικού αθλήματος που έχει εκτοξευθεί στις ψηλότερες θέσεις προβολής, ιδιαίτερα μετά από την παρουσία του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το Beach Volleyball στην Ολυμπιακή του μορφή, παίζεται με ομάδες των 2 αθλητών / αθλητριών στην κάθε μια και σε γήπεδο που έχει διαστάσεις 8 μ. Χ 8 μ. για κάθε ομάδα. Με τις επαγγελματικά οργανωμένες προσπάθειες της ∆ιεθνούς Ομοσπονδίας  Πετοσφαίρισης (F.I.V.B.),
οι εκδηλώσεις Beach Volleyball συγκαταλέγονται πλέον στις πιο πρότυπα οργανωμένες διοργανώσεις με χιλιάδες θεατές να τις παρακολουθούν και να προβάλλονται από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Η Γέννηση του Beach Volleyball

Οι περισσότερες φήμες αναφέρουν την γέννηση του Beach Volleyball στην πολιτεία Καλιφόρνια των Η.Π.Α., όπου οικογένειες έπαιζαν σε ομάδες των 6 ατόμων η κάθε μία. Φήμες αναφέρουν επίσης ότι στις αρχές της δεκαετίας του  ́20 ομάδες ανδρών έπαιζαν Beach Volleyball στις παραλίες της Χαβάης. Οι περισσότερες όμως αφηγήσεις αναφέρουν την παραλία Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., σαν αφετηρία του αθλήματος. Τα πρώτα οργανωμένα και αθλοθετημένα τουρνουά έγιναν στην παραλία Μανχάταν της Καλιφόρνια.
Το Beach Volleyball πέρασε τον Ατλαντικό το 1927 οπότε είχαμε και το πρώτο τουρνουά που έγινε σε ένα καμπ κοντά στο Παρίσι. Επίσης το μπίτς βόλεϊ εμφανίστηκε στις περιοχές Palavas, Lakanau και Royan της Γαλλίας. Μέχρι το 1930 το νέο άθλημα είχε υιοθετηθεί από την Βουλγαρία, την Τσεχία και την πρώην ΕΣΣ∆. Μέχρι τότε οι ομάδες είχαν στην σύνθεση τους έξι παίκτες και απαγορεύονταν τα «καρφιά».
Στις αρχές της δεκαετίας του  ́30 έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα τουρνουά με 2 αθλητές σε κάθε ομάδα στην παραλία Santa Monica της California. Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα 2Χ2 έγινε το 1947 στην παραλία State Beach της  California, με πρωταθλητές τους Saenez /Harris, ενώ την επόμενη χρονιά είχαμε την είσοδο του πρώτου χορηγού με γνωστή εταιρεία αναψυκτικών να περνά στην ιστορία ως η πρώτη εταιρία που στήριξε το Beach Volleyball στις ΗΠΑ.
Στην διάρκεια του Β ́ παγκοσμίου πολέμου το Beach Volleyball ήταν ο μόνιμος σύντροφος των αμερικανικών στρατευμάτων που με την σειρά τους διέδωσαν το άθλημα σε πολλές χώρες. Το 1950 διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και στην Βραζιλία όπου εκδηλώθηκαν φαινόμενα υστερίας από τους λάτρεις του αθλήματος. Σχεδόν σε όλες τις φημισμένες παραλίες της όμορφης χώρας της Ν. Αμερικής και ειδικά στην Copa Cabana και Ipanema τοποθετήθηκαν φιλέ και ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε το φαινόμενο «Beachmania» που χτυπάει την California και την Copa Cabana.

Beach Lifestyle

Από το 1950 μέχρι το 1965 οι παραλίες της Καλιφόρνια δημιούργησαν το California lifestyle. Η παρουσία του σπουδαίου χορευτή Gene Selznik εκτίναξε την δημοτικότητα του αθλήματος στα ύψη. Ο Selznick μαζί με τον Berny Holtzman έκαναν ένα  δυνατό δίδυμο που έχασε μόνο ένα αγώνα μέσα σε δύο χρόνια (1954-56). Ομηρικές έχουν μείνει οι αναμετρήσεις του Selznick με τον Rony Lag εντός και εκτός γηπέδου. Οι προσωπικές τους κόντρες κωμικοτραγικές και αξιομνημόνευτες έδωσαν  τροφή για τις κοσμικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών της εποχής. Η ομάδα των Selznick/Holtzman έγινε θρύλος και τα κατορθώματα τους απεικονίστηκαν στην κινηματογραφική ταινία «Pyjama Tops» μαζί με την σταρ του Χόλιγουντ Greta Tyson ως βασίλισσα της παραλίας. Οι αγώνες πλαισιώθηκαν από καλλιστεία για την ανάδειξη της μις Καλιφόρνια, δυνατή μουσική, δώρα και εκπλήξεις των χορηγών, επιδείξεις μόδας από τα κορυφαία μοντέλα της εποχής. ∆ιοργανώθηκαν και τουρνουά με την συμμετοχή πολιτικών, αστέρων του Χόλιγουντ ακόμη και προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

O Kennedy, η Monroe και οι Beatles

Ιστορικές έχουν μείνει οι παρουσίες της Marilyn Monroe και του προέδρου των ΗΠΑ John Fintzerald Kennedy (το 1960), αλλά και των Beatles οι οποίοι αφού έπαιξαν σε κάποιο τουρνουά έδωσαν και συναυλία στην παραλία Sorento της California. Στην δεκαετία του  ́60 βγήκαν στην επιφάνεια τέσσερις ακόμη μεγάλοι αθλητές που έμελλαν να γράψουν ιστορία. Ο Lag Van Vangen και ο Ron Van Vangen (αρσιβαρίστας και ζηλωτής της υγιεινής διατροφής) αντιμέτωποι του Lary Rountl (στέλεχος  εθνικής ομάδας των ΗΠΑ) και του γόη της Santa Barbara, Henry Bergman. Πάνω από δύο ημέρες οι δύο ομάδες έπαιζαν ασταμάτητα επτά αγώνες με όριο νίκης τους δύο πόντους ανά σετ. Ο τελευταίος αγώνας ολοκληρώθηκε στις 21.45 και αφού χρειάστηκε να ανάψουν τους προβολείς τους δεκάδες
αυτοκίνητα των φανατικών οπαδών τους. Ήρωες εκείνης της εποχής κυρίως για τα σωματικά τους προσόντα ο Eric Suwara (ύψος 1,91μ.) και ο πρώην μπασκετμπολίστας Keith Errikson (ύψος 1,95 μ.). Έπαιζαν συνήθως αντίπαλοι και σύντομα  έγιναν είδωλα μιας ολόκληρης γενιάς αθλητών. Ο Errikson ήταν αποδεκτός διότι ήταν κλασική φιγούρα της Νότια Καλιφόρνια (ξανθός, γεροδεμένος, όμορφος και μαυρισμένος), αντίθετα ο Suwara είχε κόκκινα μαλλιά και άσπρο δέρμα και αρχικά  θεωρείτο κατώτερος από φυσική και κοινωνική άποψη. Όταν όμως ήρθε και ο αδελφός του έκαναν μαζί ένα αχώριστο δίδυμο, καθιέρωσαν τα κόκκινα σορτσάκια με την κίτρινη ρίγα και γενικά ήταν οι αθλητές που έβγαλαν το Beach volleyball από τις ελιτίστικες λέσχες και το παρέδωσαν στους κοινούς θνητούς.

Η Παγκόσμια Έκρηξη

Τις δεκαετίες του 70 και του 80, το Beach Volleyball φθάνει σε διεθνή επίπεδα με τις ΗΠΑ και την Βραζιλία να οδηγούν. Το άθλημα γίνεται επαγγελματικό και απλώνεται διεθνώς. Το 1976 έγινε το πρώτο πρωτάθλημα στις ΗΠΑ με χρηματικά έπαθλα  5.000 δολάρια, ενώ οι θεατές ξεπέρασαν τις 30.000. Το 1979 οι νικητές του τουρνουά «King of the beach» εισέπραξαν 11.000 δολάρια και ένα χρόνο αργότερα διοργανώθηκε το πρώτο τουρ με επτά τουρνουά και έπαθλα 52.000 δολάρια. Το 1983 δημιουργήθηκε η ομοσπονδία επαγγελματιών παικτών Beach Volleyball (AVP) και τρία χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η αντίστοιχη των γυναικών.
Το 1986 διοργανώθηκε στο Rio de Janeiro και με την παρουσία 5.000 θεατών, η πρώτη διεθνής διοργάνωση αναγνωρισμένη από την ∆ιεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (F.I.V.B.), με νικητές τους Αμερικανούς Smith και Stoklos. Η διοργάνωση ήταν  προάγγελος των παγκοσμίων πρωταθλημάτων που ξεκίνησαν το 1987 αρχικά με ένα τουρνουά στην παραλία Ipanema της Βραζιλίας (με νικητές τους Αμερικανούς Karch Kiraly και Pat Powers) και συνεχίστηκε με περισσότερα Τουρνουά την περίοδο  1989/1990. Τότε δημιουργήθηκε από την FIVB και η σειρά Τουρνουά σε διάφορες χώρες με την ονομασία FIVB World Series και συνολικό χρηματικό έπαθλο το ποσό των 140.000 ∆ολαρίων ΗΠΑ. Από το 1993 καθιερώθηκαν τα παγκόσμια πρωταθλήματα γυναικών.
Το 1994 ήταν χρονιά – σταθμός για το Beach volleyball, αφού ο Πρόεδρος της ∆ιεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Juan Antonio Samaranch παρακολούθησε τους τελικούς αγώνες του Τουρνουά που έγινε τον Φεβρουάριο στην παραλία του Rio de Janeiro της Βραζιλίας, σε μια διοργάνωση με συνολική προσέλευση θεατών 140.000 θεατές (σε μια εβδομάδα). Την ίδια χρονιά, η ∆.Ο.Ε. , στην Σύνοδό της στο Μόντε Κάρλο, έδωσε επίσημη αναγνώριση στο Beach Volleyball σαν Ολυμπιακό αγώνισμα.
Την ίδια εποχή, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Τουρνουά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αθλητών Beach Volleyball (AVP) αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αθλητικής διοργανώσεις της Αμερικανικής Ηπείρου με χιλιάδες θεατές να κατακλύζουν τις ακτές της California και των άλλων Αμερικανικών ακτών.
Τα Τουρνουά του FIVB World Tour που διοργανώνονται από την ∆ιεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) εξελίσσονται σε μια από τις σημαντικότερες επαγγελματικές αθλητικές διοργανώσεις. Για το 2005, η ∆ιεθνής Ομοσπονδία εχει προγραμματίσει 32 συνολικά τουρνουά και έπαθλα που φθάνουν τα 7 εκατομμύρια ∆ολάρια ΗΠΑ. Η εξάπλωση του Beach Volleyball είναι ραγδαία και περισσότερες από 95 χώρες σε όλες τις Ηπείρους έχουν δραστηριότητες Beach Volleyball.

Η Ολυμπιακή Αναγνώριση

Χρονιά σταθμός για το άθλημα ήταν το 1996 που για πρώτη συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Περισσότερες από 150 χώρες καλλιεργούν πλέον επίσημα το άθλημα, ενώ η Παγκόσμια κατάταξη χρησιμοποιείται σαν βάση για την πρόκριση των ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Στην Προ-ολυμπιακή αυτή διαδικασία συμμετείχαν 600 αθλητές που αντιπροσώπευσαν 42 χώρες.

Η πρώτη Ολυμπιακή διοργάνωση Beach Volleyball, διεξήχθη από τις 23 έως τις 28 Ιουλίου 1996 στην Ατλάντα, σε γήπεδο 10.000 θέσεων. Εικοσιτέσσερις ομάδες ανδρών και δεκαοκτώ ομάδες γυναικών αγωνίσθηκαν για τα Ολυμπιακά μετάλλια και περισσότεροι από 107.000 θεατές παρακολούθησαν τους αγώνες. Όλα τα εισιτήρια της διοργάνωσης εξαντλήθηκαν !!

Οι Αμερικανοί Karch Kiraly και Kent Steffes και οι Βραζιλιάνες Sandra Pires και Jackie Silva κατέκτησαν τα πρώτα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια Η ανάπτυξη του αθλήματος συνεχίσθηκε και τα επόμενα χρόνια με τα Τουρνουά του FIVB World Tour να φθάνουν τα είκοσι δύο (22) ενώ το 1997 διεξήχθη και το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLA στο Los Angeles Των ΗΠΑ. Η διοργάνωση αυτή μεταδόθηκε σε περισσότερες από 120 χώρες.

Το 1998 η ∆ιεθνής Ομοσπονδία (FIVB) προχώρησε σε μια σημαντική καινοτομία, προσφέροντας ίδιο χρηματικό ποσό σαν έπαθλο σε άνδρες και γυναίκες. Το 1999, το παγκόσμιο Πρωτάθλημα οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στις ακτές  της Μασσαλίας στην Γαλλία. Η FIVB αποφασίζει την διεξαγωγή της σημαντικότερης διοργάνωσης, εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε δυο χρόνια, με την επόμενη να ανατίθεται στο Klagenfurt της Αυστρίας (2001), στις όχθες της λίμνης Wondensee.

Το 2000 αποτελεί την κορωνίδα της ανάπτυξης του Beach Volleyball, με την διεξαγωγή του Ολυμπιακού Τουρνουά, στην φημισμένη παραλία Bondi του Sydney. Οι αγώνες στο Bondi Beach αποτελούν τον δημοφιλέστερο προορισμό, θεατών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επισήμων και απλών φίλων του αθλήματος. Το 10.000 θέσεων στάδιο είναι ασφυκτικά γεμάτο, ενώ οι αθλητές και οι αθλήτριες φθάνουν στα ψηλότερα σημεία απόδοσης, προσφέροντας ανεπανάληπτες στιγμές σε χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές. Το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του Σύδνεϋ κατέκτησαν , στους Άνδρες οι Αμερικανοί Dain Blanton και Eric Fonoimoana και στις Γυναίκες, oι Αυστραλέζες Kerri-Ann Pottharst και Natalie Cook Στους Αγώνες της Αθήνας, το Ολυμπιακό Τουρνουά Beach Volleyball διεξήχθηκε απο τις 14 έως 25 Αυγούστου 2004, για σύνολο δηλαδή 12 ημερών (μια περισσότερη από τους αγώνες του Σύδνεϋ). Για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή ιστορία του αθλήματος έγιναν αγώνες κάτω από το φως των προβολέων, ενώ η Ολυμπιακή Εγκατάσταση είχε ένα κύριο αγωνιστικό χώρο χωρητικότητας 10.000 θεατών καθώς και οκτώ προπονητικούς χώρους.

Η επιτυχία του beach volleyball σε Ολυμπιακό επίπεδο συνεχίστηκε και στους αγώνες της Αθήνας, όπου το άθλημα συμπεριλήφθηκε στις πιο επιτυχημένες Ολυμπιακές διοργανώσεις. Το Ολυμπιακό Κέντρο του Φαλήρου, το πρώτο μόνιμο στάδιο beach volleyball σε Ολυμπιακό επίπεδο, ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις κατάμεστο, παραμένοντας και το πιο δημοφιλές άθλημα απο πλευράς ατμόσφαιρας γηπέδου. Ιδιαίτερα στους αγώνες των Ελληνικών .

Το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της Αθήνας κατέκτησαν, στους Άνδρες οι Βραζιλιάνοι Ρικάρντο Σάντος και Εμμάνουελ Ρέγκο, πιο γνωστοί σαν Ρικάρντο-Εμμάνουελ. Στις Γυναίκες, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο κατέκτησαν οι Αμερικανίδες Μίστυ Μέϊ και Κέρρυ Γουόλς.

Πολύ καλή παρουσία είχαν και οι Ελληνικές ομάδες, με τις δυο γυναικείες ομάδες (Έφη Σφυρή/Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη/Θάλεια Κουτρουμανίδου) να καταλαμβάνουν την 9η θέση, ενω η ανδρική ομάδα (Παύλος Μπελιγράτης/Θανάσης Μιχαλόπουλος) κατέλαβαν την 17η θέση.

Από την μία επιτυχία στην άλλη

Από την στιγμή που το Beach Volleyball μπήκε στην Ολυμπιακή τροχιά, η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Σε κάθε φάση της ζωής του το άθλημα συνέχιζε να ακολουθεί μια ανοδική τροχιά όσο αφορά την δημοτικότητά του. Μετά την Ατλάντα, στο Σύδνεϋ πήρε μια επιπλέον ώθηση στο Ολυμπιακό στερέωμα. Εν τω μεταξύ, με τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που διεξάγονται πλέον κάθε δυο χρόνια, εξύψωσε ακόμα περισσότερο την θέση του στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Στην συνέχεια ήλθε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001, στο Klagenfurt της Αυστρίας, το οποίο κατατάχθηκε στα πιο επιτυχημένα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς, ξεπερνώντας μάλιστα στην Αυστρία και την δημοτικότητα του Αυστριακού Grand Prix της Formula One (σύμφωνα με το περιοδικό Seitenblick Magazine). Η διοργάνωση, με την ασύγκριτα συναρπαστική ατμόσφαιρα έδωσε την δυνατότητα σε περισσότερους από 100.000 θεατές να απολαύσουν ένα ψηλό αθλητικό θέαμα σε συνδυασμό με μια έντονα καλοκαιρινή γεύση στις όχθες της γραφικής λίμνης Wondensee.στο νότιο άκρο της Αυστριακής περιφέρειας Carinthia.

Αθλητές Beach Volley

H ∆ιεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) βράβευσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2001 τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες του 20ου αιώνα. Ο Πρόεδρος της FIVB, Dr. Rubén Acosta, συνοδευόμενος από εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της ∆ΟΕ Dr. Jacques Roggue, απέδωσε τις ψηλότερες τιμητικές διακρίσεις σε αθλητές και αθλήτριες που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του Volleyball. Ανάμεσά τους, αθλητές και αθλήτριες του Beach Volleyball, με προεξέχουσα μορφή τον Αμερικανό Karch Kiraly, ο οποίος έκανε μια απίστευτη καριέρα, κατακτώντας τρία Ολυμπιακά μετάλλια, τα δυο στο Volleyball (1988-1992) και το τρίτο στο Beach Volleyball (Atlanta 1996).

Έτσι βρέθηκε ανάμεσα σε ελάχιστους αθλητές που έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν Ολυμπιακά μετάλλια σε διαφορετικά disciplines ενός αθλήματος. Οι καλύτερες ομάδες Beach Volleyball της δεκαετίας, έτσι όπως ανακηρύχθηκαν από την FIVB,

ήταν οι Αμερικανοί Sinjin Smith και Randy Stoklos και οι Βραζιλιάνοι José Loiola και Emanuel Rego, ενώ στην κατηγορία των γυναικών, καλύτερες ομάδες ανακηρύχθηκαν οι Βραζιλιάνες Jacqueline Silva και Sandra Pires που κατέκτησαν το Ολυμπιακό μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα καθώς και οι Αυστραλέζες Kerri Pottharst και Natalie Cook, που κατέκτησαν το αντίστοιχο χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ

Σχετικά Άρθρα